Planeta

Za ogroman požar u Kaliforniji odgovorna je šamanka i instruktorka joge: "Htela sam da prokuvam medveđu mokraću"

Komentari

Autor: Jutarnji

27/09/2021

-

20:40

Za ogroman požar u Kaliforniji odgovorna je šamanka i instruktorka joge: "Htela sam da prokuvam medveđu mokraću"
Za ogroman požar u Kaliforniji odgovorna je šamanka i instruktorka joge: "Htela sam da prokuvam medveđu mokraću" - Copyright Profimedia, California Police

veličina teksta

Aa Aa

Sasvim bizarna priča krije se iza podmetanja velikog požara koji u Kaliforniji zahvatio 8.500 hektara zemlje prilikom čega je uništen 41 dom i 90 drugih građevina.

Osumnjičena je bivša studentkinja šumarstva koja je ujedno šaman i  instruktorka  joge, Aleksandra Suverneva (30) iz Palo Alta. 

Istražiteljima je ispričala da je požar sasvim slučajno aktivirala dok je pokušavala da prokuva medveđu mokraću kako bi mogla da je popije. U petak je optužena za podmetanje požara u prirodi koji je rezultirao proglašenjem vanrednog stanja u Kaliforniji.

Suverneva se izjasnila da nije kriva, a preti joj do devet godina zatvora.

Suverneva je istražiteljima navodno ispričala da je tokom planinarenja postala žedna te je u suvom potoku pronašla lokvu u kojoj je bilo medveđeg urina. Tvrdi da je zatim pokušala da filtrira vodu pomoću vrećica čaja, ali kada joj to nije uspelo, zapalila je vatru da prokuva vodu. Utvrdila je da je bilo prevlažno da zapali vatru, pa je popila tekućinu i nastavila da hoda.

 

 

Radnici u obližnjem kamenolomu izvestili su da su videli Suvernevu u čudnom raspoloženju dok je prolazila na području okruga Šasta gde je počeo požar u sredu poslepodne, naveli su u saopštenju iz kalifornijskog Ministarstva šumarstva i zaštite od požara.

Suverneva je izašla iz šume blizu vatrene linije i prišla vatrogascima. Rekla im je da je dehidrirana i da joj treba pomoć. U džepu je u vreme hapšenja imala upaljač i patrone CO2.

Tokom razgovora s policijom i vatrogascima zajednički su došli do zaključka da je Suverneva odgovorna za podmetanje požara. Uhapšena je i smeštena u zatvor.

Diplomirala na kalifornijskom Institutu za tehnologiju

Suverneva je diplomirala na kalifornijskom Institutu za tehnologiju. Takođe je radila kao instruktorka joge i naziva sebe šamanom.

"Teško je razumeti da ovakva katastrofa zapravo nije prirodna katastrofa. Imamo osumnjičenog", rekao je načelnik okruga Šasta Majkl Džonosn.

 

 

Nakon diplome, upisala je doktorske studije na državnom univerzitetu u Njujorku - Koledž za nauku o prirodnoj sredini i šumarstvu. Nakon toga je radila kao naučna saradnica u biotehnološkim kompanijama.

Na društvenoj mreži LinkedIn navodi da joj je zanimanje šaman.

Associated Press • EMMA ESCAMILLA

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet