Planeta

Dilan Ruf uložio žalbu na smrtnu kaznu zbog masakra Afroamerikanaca u crkvi u Južnoj Karolini

Komentari

Autor: Rojters/ A.T.

26/05/2021

-

22:13

Dilan Ruf uložio žalbu na smrtnu kaznu zbog masakra Afroamerikanaca u crkvi u Južnoj Karolini
Dilan Ruf uložio žalbu na smrtnu kaznu zbog masakra Afroamerikanaca u crkvi u Južnoj Karolini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Advokati Dilana Rufa, rasiste koji je ubio devet Afroamerikanaca 2015. godine u crkvi u Južnoj Karolini uložili su juče žalbu kako bi oborili presudu i izricanje kazne jer, kako tvrde, on nije sposoban da učestvuje u suđenju i da zastupa sam sebe. 

Njegovi branioci su pokrenuli slučaj ulaganjem žalbe Žalbenom sudu, ali su ušli u sukob sa advokatima američke vlade koji brane osuđujuću presudu na osnovu 33 savezne optužbe, uključujući i zločine iz mržnje kao i smrtnu kaznu.

profimedia

 

Federalni javni branioci koji zastupaju Rufa podneli su zahtev za oslobađanje od optužbi još početkom 2020. godine. Oni su se složili da Ruf boluje od šizofrenije i drugih mentalnih problema.

En O'Konel Adams, američki advokat Ministarstva pravde rekla je pred tri sudije da Ruf nije pokazao iracionalnost tokom zastupanja samog sebe kao i da je pokazao da razume rizike sa kojima se suočava a koji su se ogledali i u izricanju smrtne kazne ako se dokaže da je kriv. 

profimedia

 

U decembru 2016. Ruf je proglašen krivim po osnovu 33 federalne optužnice za masovnu pucnjavu u Afričkoj Metodističkoj episkopskoj crkvi u Čarlstonu u junu 2015. Ista porota osudila ga je na smrt u januaru 2017.

Ruf je raspustio svoje branioce pred početak suđenja i zastupao je samog sebe. U poslednjem trenutku ponovo je angažovao branioce, ali je opet počeo sam sebe da zastupa. 

Komentari (0)

Svet