Planeta

Papa Franja razgovarao sa Pelosi o pravu na abortus, uskoro susret i sa Bajdenom

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

21:04

Papa Franja razgovarao sa Pelosi o pravu na abortus, uskoro susret i sa Bajdenom
Papa Franja razgovarao sa Pelosi o pravu na abortus, uskoro susret i sa Bajdenom - Copyright AP Photo/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja sastao se danas sa predsednicom Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, katolkinjom koju kritikuju neki biskupi u SAD zbog podrške u pogledu prava na abortus.

Pelosi je u saopštenju poručila da je današnja audijencija za nju "duhovna, lična i zvanična čast", a pohvalila je papino zalaganje u odbrani životne sredine, migranata, izbeglica i siromašnih, prenosi Rojters.

Vatikan je najavio prijem Pelosi kod pape u svom dnevnom saopštenju, ali nije naveo detalje.

Sastanak je održan nekoliko nedelja pre nego što će se američki predsednik Džozef Bajden sastati sa papom, tokom njegovog boravka u Rimu na razgovorima između lidera Grupe 20.

Njegov susret sa papom biće prvi od kad je stupio na funkciju predsednika SAD, iako su se već sastajali nekoliko puta, i u periodu kada je bio potpredsednik Baraka Obame.

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Bajden, tek drugi katolički predsednik SAD, saopštio je da se lično protivi abortusu, ali da kao političar ne želi da nameće svoje stavove, dok je Pelosi, koja ima petoro dece, saopštila da podržava pravo žene na izbor.

Bajdenova administracija i Pelosi pozvali su američki Vrhovni sud da blokira novi teksaški zakon koji zabranjuje abortuse nakon šest nedelja trudnoće, sa obrazloženjem da je to neustavno.

Katolička crkva propoveda da ljudski život počinje u trenutku začeća.

Bajdena i Pelosi kritikuju konzervativni katolički mediji i biskupi u SAD, a pojedini su poručili da im zbog takvih stavova ne treba dozvoliti da se pričeste.

Papa je prošlog meseca u komentarima ove polemike u američkom društvu, rekao novinarima da je abortus "ubistvo", čak i ubrzo nakon začeća, a činilo se da kritikuje američke katoličke biskupe koji prema tom pitanju imaju politički, a ne duhovni pristup.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet