Planeta

FBI upao u dve kuće Olega Deripaske u Njujorku, razlozi istrage još nisu poznati

Komentari

Autor: Jutarnji, Novosti

20/10/2021

-

17:33

FBI upao u dve kuće Olega Deripaske u Njujorku, razlozi istrage još nisu poznati
FBI upao u dve kuće Olega Deripaske u Njujorku, razlozi istrage još nisu poznati - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

FBI je izvršio pretres dve kuće ruskog oligarha Olega Deripaske u Vašingtonu i Njujorku, na osnovu savezne istrage pokrenute u Njujorku. Prilikom pretresa zaplenjeno je luksuzno vozilo.

FBI nije izdao zvanično saopštenje o razlozima istrage protiv moćnog tajkuna, ali upućeni nagađaju da je reč o istragama aktivnosti povezanih s pranjem novca, prenosi Jutarnji.

Deripaskin advokat Larisa Beljaeva kazala je da su pretresi u vezi sa sankcijama koje mu je nametnula američka vlada 2016. godine, kao odgovor na njegovu umešanost u američke predsedničke izbore.

Oligarh, koji je "težak" oko pet milijardi dolara, sudskim je putem 2018. godine zatražio ukidanje sankcija, ali zahtev mu je odbijen.

Ministarsto finansija SAD svojevremeno je objasnilo zašto su uveli sankcije Olegu Deripaski.

profimedia

 

"Zbog istraga povezanih s pranjem novca, pretnjama smrću poslovnim rivalima, ilegalnim prisluškivanjem vladinih službenika, sudelovanjem u iznudi i reketiranju", rekli su iz Ministarstva.

Njegovo se ime spominjalo u istrazi Roberta Milera o umešanosti Rusije u predsedničke izbore, u kontekstu odnosa s tadašnjim šefom izborne kampanje Donalda Trumpa, Polom Manafortom. Manafort je bio Deripaskin zaposlenik i zastupao je njegove interese u zemljama u kojima je ulagao novac, a posebno one vezane za njegovu firmu za proizvodnju aluminijuma Rusal. U jednom trenutku Deripaska je Manafortu pozajmio deset miliona dolara.

Manafort je zbog utaje poreza i bankarske prevare kao i lobiranja za strane interese u SAD-u osuđen na sedam godina zatvora. Pomilovao ga je prošle jeseni tadašnji predsednik Tramp.

Osim Deripaski, sankcije su uvedene Vladimiru Bogdanovu, Igoru Rotenbergu, Viktoru Vekselbergu, Kirilu Šamalovu i drugim ruskim oligarsima i moćnicima zbog uticaja na američku politiku.

Deripaskin advokat kazala je u izjavi da kuće u Vašingtonu i u Njujorku, nisu u vlasništvu njenog klijenta.

Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta

 

Šta je rekao Deripaska?

Oleg Deripaska je na svom Telegram kanalu prokomentarisao pretrese koji su se dogodili pre neki dan po domovima u Sjedinjenim Američkim Državama, po kućama, koje su na neki način povezane sa vlasništvom njegovih rođaka, javlja rbc.ru.

Oleg Deripaska smatra da su pretresi povezani sa pretpostavkama o umešanosti Rusije u predsedničke izbore 2016. godine, prenose Novosti.

"Hteo bih da pitam: da li je i da li je mnogo Putinovog novca juče 'pronađeno' u tim napuštenim kućama? Jesu li pretraživači uspeli uzgred da se osveže već nakislim džemom iz ormara, uz par flaša votke?", napisao je Oleg Deripaska.

Deripaska je izjavio da ne prestaje da se "čudi nekakvoj beskrajnoj gluposti dela američkog establišmenta", koji, po njegovim rečima, "vrti sve jednu te istu priču o navodnoj kolosalnoj ulozi Rusa na američkim predsedničkim izborima 2016. godine".

Komentari (0)

Svet