Planeta

"Mračni period u istoriji Kanade" - posmrtni ostaci indijanske dece pronađeni u nekadašnjoj školi

Komentari

Autor: Euronews/ A. T.

28/05/2021

-

23:40

"Mračni period u istoriji Kanade" - posmrtni ostaci indijanske dece pronađeni u nekadašnjoj školi
"Mračni period u istoriji Kanade" - posmrtni ostaci indijanske dece pronađeni u nekadašnjoj školi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posmrtni ostaci 215 dece, među kojima su bili i trogodišnjaci, pronađeni su u dvorištu nekadašnjeg internata za indijansku decu, objavio je premijer Kanade Džastin Trudo i otkriće opisao kao srceparajuće.

Deca su bila đaci Kamlup indijanske škole u Britanskoj Kolumbiji. Škola je zatvorena 1978. godine, pokazuju podaci Indijanskog sedišta u Kanadi. Posmrtni ostaci su pronađeni uz pomoć specijalnih radara koji su skenirali površinu tla.

profimedia

 

Poglavica Indijanskog sedišta Rozen Kasimir izjavio je da su imali određena saznanja koja su uspeli da potvrde i dodao da sada imaju više pitanja nego odgovora. 

Nekadašnji školski sistem Kanade koji je silom odvajao indijansku decu od porodice počinio je kulturni genocid, što je potvrđeno 2015. godine posle šestogodišnje istrage. 

U izveštajima je navedeno da su deca pretrpela mnogobrojna zlostavljanja, silovanja, izgladnjivanja i druge zločine. Procenjuje se da je u takvim školama boravilo oko 150.000 dece koje je uglavnom vodila Hrišćanska crkva od 1840. pa sve do 1990. godine. 

profimedia

 

Otkriveno je da je više od 4.100 dece umrlo tokom školovanja i boravka u školama. U taj broj nije ubrojano 215 dece čija tela su pronađena u dvorištu nekadašnje najveće kanadske škole sa internatom i do skoro nije bilo nikakvih podataka o njima.

Trudo je na Tviteru napisao da mu se srce slama i da je ovo bolni podsetnik tamnog perioda njihove istorije. Godine 2008. vlada Kanade se i zvanično izvinila za počinjene zločine.

Indijanski savet se nada da će detaljnije podatke o stradaloj deci imati do sredine juna. 

Komentari (0)

Svet