Planeta

Grad koji bi do 2100. godine mogao da ima najviše stanovnika na planeti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gazatta.rs

21/11/2021

-

22:51

Grad koji bi do 2100. godine mogao da ima najviše stanovnika na planeti
Grad koji bi do 2100. godine mogao da ima najviše stanovnika na planeti - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tokio je možda trenutno najnaseljeniji grad na svetu, ali za nekoliko godina možda neće biti ni u prvih 10 na listi. Kako populacija raste i ljudski uticaj na Zemlju postaje sve očigledniji, važno je da se gradovi u kojima živimo pravilno razvijaju.

Poslednjih godina smo videli promenu u distribuciji najvećih svetskih gradova od Severne Amerike i Evrope do Azije. Prema studiji Ujedinjenih nacija, čini se da će se ovaj trend nastaviti, jer ruralno stanovništvo privlače nova ekonomska čvorišta.

Šta će se dogoditi za otprilike 80 godina od danas, tačnije do 2100. godine? Koji će grad biti na vrhu liste najmnogoljudnijih na svetu?

Odgovor je dalo veliko istraživanje Instituta Global Cities, koji otkriva da japanska prestonica koja danas broji oko 38 miliona stanovnika, 2100. godine neće biti ni među prvih deset gradova po broju ljudi.

Unsplash

 

Uprkos tehnološkom napretku i snažnoj ekonomiji, Japan pati od niske stope nataliteta, starenja stanovništva i politike ograničavanja migracija. Očekuje se da će sve ovo zadržati nizak rast stanovništva u narednim godinama, prenosi Gazetta.gr.

Umesto japanske prestonice, grad koji bi trebalo da očekuje "eksploziju" stanovništva do 2100. godine jeste Lagos u Nigeriji. Danas, taj grad ima oko 20 miliona stanovnika, ali se prema istraživanjima Instituta očekuje da će se ovaj broj povećati na 88.000.000 u narednih 80 godina, što je otprilike jednako broju stanovnika cele Nemačke i Danske zajedno.

Najveći grad Nigerije već se priprema za ovu populacionu eksploziju. To je jedan od najbrže rastućih regiona na svetu, ekonomski je i tržišni centar zapadne Afrike. Lagos je pokrenuo niz projekata za drastično povećanje životnog standarda i poboljšanje infrastrukture.

Jedan od najvećih projekata "Eco Atlantic city", već je u pripremi i obuhvatiće nove moderne stambene i poslovne prostore, koji će štititi grad od uticaja klimatskih promena.

Možda najiznenađujući deo prognoze Global Cities Instituta je potpuno odsustvo evropskih, severnoameričkih i kineskih gradova u prvih deset na listi najmnogoljudnijih gradova 2100. godine. Najveći kineski grad Šangaj biće na 37. mestu, dok će Peking pratiti sličan trend, i pasti na 52. mesto do 2100. godine.

Nasuprot tome, prvih deset biće Dar es Salam u Tanzaniji; Mumbaj, Delhi i Kalkuta u Indiji; Kartum u Sudanu; Nijamej u Nigeru; Daka u Bangladešu i Kabul u Avganistanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet