Planeta

Rusija testirala hipersoničnu raketu: "Pogodili smo metu udaljenu više od 400 kilometara"

Komentari

Autor: Jutarnji

29/11/2021

-

20:50

Rusija testirala hipersoničnu raketu: "Pogodili smo metu udaljenu više od 400 kilometara"
Hipersonična raketa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska vojska u ponedeljak je uspešno ispitala još jednu hipersoničnu krstareću raketu Cirkon, koju je Moskva ocenila  "nepobedivom".

Vest dolazi pošto je nedavno u američkim medijima objavljena informacija o tome da je Kina letos ispitala hipersoničnu raketu koja i sama može ispaliti projektil, što je tehnologija kojom još ne raspolažu ni Sjedinjene Države ni Rusija.

Ruska vojska je u saopštenju navela da je raketu Cirkon ispalila s fregate Admiral Gorškov na metu u vodama Beloga mora, na Arktiku.

Lansiranje je "ocenjeno uspešnim" jer je pogođena meta udaljena više od 400 kilometara, navodi se u saopštenju.

Na videosnimci, koju je objavilo ministarstvo obrane, vidi se svetlosni bljesak i raketa koja leti i iza sebe ostavlja dimni trag usred noći.

Cirkon je prvi put službeno lansiran u oktobru 2020., što je predsednik Vladimir Putin nazvao "velikim događajem".

Nakon toga bilo je i drugih ispitivanja. Poslednje takvo lansiranje dogodilo se 18. novembra.

Nova trka u naoružanju

U prilikama napetosti sa zapadnim zemljama, posebno sa SAD, Rusija je ovih godina zaređala s objavama o razvoju novog oružja koje je Putin ocenio "nepobedivim", poput Cirkona.

Poslednji, maksimalnog dometa oko 1.000 kilomtara, trebao bi da bude sastavni deo opreme površinskih brodova i podmornica ruske flote.

Prve hipersonične rakete nove generacije Avangard, koje mogu menjati smer i visinu, uvedene su u službu u ruskoj vojsci u decembru 2019.

Rusija želi da razvije i oružje koje se može koristiti u svemiru.

Tako je nedavno priznala da je uništila stari sovjetski satelit u orbiti, što je razbesnilo Zapad koji ju je optužio da je nastala velika količina otpada čime je ugrožena Međunarodna svemirska stanica (ISS).

Komentari (0)

Svet