Planeta

Rohindže tuže Fejsbuk: Traže 150 milijardi dolara zbog podsticanja govora mržnje u Mjanmaru

Komentari

Autor: BBC

07/12/2021

-

20:31

Rohindže tuže Fejsbuk: Traže 150 milijardi dolara zbog podsticanja govora mržnje u Mjanmaru
Rohindže tuže Fejsbuk: Traže 150 milijardi dolara zbog podsticanja govora mržnje u Mjanmaru - Copyright Tanjug AP/Dar Yasin

veličina teksta

Aa Aa

Desetine izbeglica Rohindže u Velikoj Britaniji i SAD tužile su kompaniju Fejsbuk, odnosno Meta, optužujući tu društvenu mrežu da dozvoljava širenje govora mržnje protiv njih. Oni traže više od 150 milijardi dolara (133 milijardi evra) za kompenzaciju, tvrdeći da Fejsbuk platforme promovišu nasilje protiv progonjene manjine, prenosi BBC.

Procenjuje se da je 10.000 Rohindži ubijeno tokom vojnog obračuna u Mjanmaru 2017. godine. Fejsbuk, koji se sada zove Meta, nije odmah odgovorio na optužbe. Kompanija je optužena da je dozvolila da se "širenje dezinformacija koje izazivaju mržnju".

Britanska advokatska kancelarija koja zastupa neke od izbeglica napisala je pismo Fejsbuku, u kom se, prema BBC-u, navodi da:

Fejsbukovi algoritmi "pojačali su govor mržnje protiv naroda Rohindža".

Kompanija "nije ulagala" u moderatore i proveravanje činjenica oko političke situacije u Mjanmaru.

Kompanija nije uspela da ukloni objave ili obriše naloge koji su podsticali nasilje protiv naroda Rohindža.

Nije "preduzela odgovarajuće i blagovremene mere", uprkos upozorenjima dobrotvornih organizacija i medija.

Problematične objave

U SAD, advokati su podneli pravnu tužbu protiv Fejsbuka u San Francisku, optužujući kompaniju da je "spremna da zanemari živote Rohindža za bolji prodor na tržište u jugoistočnoj Aziji". Oni citiraju objave na Fejsbuku koji su se pojavili u istrazi novinske agencije Rojters, uključujući i onu iz 2013. u kojoj se navodi: "Moramo se boriti protiv njih kao što se Hitler borio protiv Jevreja". U drugoj objavi je pisalo: "Nalijte gorivo i zapalite kako bi brže sreli Alaha".

Fejsbuk ima više od 20 miliona korisnika u Mjanmaru. Za mnoge, ta društvena mreža je glavni ili jedini način dobijanja i deljenja vesti. Fejsbuk je 2018. priznao da nije učinio dovoljno da spreči podsticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohindži.

Ovo je usledilo nakon nezavisnog izveštaja, koji je naručio Fejsbuk, u kome se navodi da je platforma stvorila okruženje koje omogućuje kršenja ljudskih prava.

Rohindže se smatraju ilegalnim migrantima u Mjanmaru i decenijama se suočavaju sa diskriminacijom od strane vlade i javnosti. Vojska Mjanmara je 2017. godine pokrenula nasilnu akciju u državi Rakhine nakon što su militanti Rohindže izveli smrtonosne napade na policajce.

Hiljade ljudi je poginulo, a više od 700.000 Rohindži je pobeglo u susedni Bangladeš. Takođe, postoje optužbe o kršenju ljudskih prava, uključujući ubijanje, silovanje i paljenje zemlje.

Ujedinjene nacije su 2018. godine optužile Fejsbuk da je "spor i neefikasan" u svom odgovoru na širenje mržnje na internetu. Prema američkom zakonu, Fejsbuk je u velikoj meri zaštićen od odgovornosti za sadržaj koji postavljaju njegovi korisnici. Međutim nova tužba tvrdi da bi zakon Mjanmara - koji nema takvu zaštitu - trebalo da prevlada u datom slučaju.

Fejsbuk ne poriče da je mogao više da učini

Kako je procenio tehnološki reporter iz Severne Amerike Džejm Klejton, ova društvena mreža je izuzetno popularna u Mjanmaru, ali problem je bio što kompanija nije aktivno menjala sadržaj na lokalnim jezicima, kao što su burmanski i rakhine.

"Da jesu, videli bi antimuslimanski govor mržnje i dezinformacije o terorističkim zaverama Rohindža. Kritičari kažu da je ovo pomoglo da podstakne etničke tenzije koje su se prelile u brutalno nasilje", piše Klejton, prenosi BBC.

Mark Zakerberg je lično priznao greške kada je zu pitanje nasilje nad ovim narodom. To je ono što ovu tužbu čini posebno zanimljivom – Fejsbuk ne poriče da je mogao više da učini, ističe Klejton.

Međutim, da li to znači da je kompanija kriva, sasvim je drugo pitanje. Može li ova tužba nešto da postigne? Moguće je, mada malo verovatno.

Komentari (0)

Svet