Planeta

Poništena Trampova odluka, Bajden suspendovao istraživanja nafte i gasa u rezervatu na Aljasci

Komentari

Autor: NBC/ A. T.

02/06/2021

-

13:16

Poništena Trampova odluka, Bajden suspendovao istraživanja nafte i gasa u rezervatu na Aljasci
Poništena Trampova odluka, Bajden suspendovao istraživanja nafte i gasa u rezervatu na Aljasci - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena suspendovala je istraživanja nafte i gasa u rezervatu na Aljasci, čime je stopirana odluka o istraživanju koju je doneo Donald Tramp i oživeo političku borbu da se očuva živi svet ovog dela sveta koji je dom polarnih medveda i drugih divljih životinja. Aljaska je predmet političke borbe jer poseduje velike rezerve nafte ali bi njenom eksploatacijom svakako bio uništen deo divljeg sveta, prenosi NBC News. 

Obustava istraživanja biće na snazi sve dok se ne napravi analiza na osnovu zakona o životnoj sredini, saopštilo je američko Ministarstvo zaduženo za upravljanje saveznim prirodnim resursima i zemljištem.

Otkriveni su pravni nedostaci u dodeljivanju prava bušenja u Nacionalnom utočištu za divlje životinje na Arktiku na severoistoku države, navelo je ministarstvo.

Pixabay

 

Udaljeni rezervat površine gotovo 20 miliona hektara dom je polarnih medveda, karibua, snežnih sova i drugih životinja kao i ptica sa šest kontinenata. 

Republikanci dugo godina pokušavaju da započnu eksploataciju nafte u rezervatu dok se Demokrate i razne grupe za zaštitu životne sredine bore da blokiraju istraživanja. 

Nekadašni predsednik SAD Bil Klinton je još 1995. godine stavio veto na bušenja u rezervatu i otada se vodi pravna borba. 

Početkom januara održana je licitacija za izdavanje u zakup dela od 1.770 kvadratnih kilometara, dve nedelje pre dolaska Bajdena u Belu kuću. Osam dana kasnije ugovori su potpisani ali nisu objavljeni sve do 19. januara, odnosno, poslednjeg radnog dana Donalda Trampa. 

Bajden se suprotstavio svim operacijama bušenja tla u regionu i suspendovao davanje zemljišta u zakup, dok se grupe za zaštitu životne sredine bore za uvođenje trajne zabrane bušenja, što je i Bajdenova politika.

Pixabay

 

Kristen Miler, izvršni direktor Divljine Aljaske, pozdravila je suspenziju izdavanja zemljišta u zakup.

“Stopiranje izdavanja zemljišta je prava odluka, i mi molimo Bajdenovu administraciju da naprave nove analize koje će pokazati važnost očuvanja prirode na Aljasci, istakla je Miler.“

Senator Marija Kantvel, dugogodišnji protivnik istraživanja u rezervatu optužila je Trampovu administraciju da pokušava da zaobiđe zakone o očuvanju prirode. Ona je istakla da su njegovi planovi pali u vodu kada su naučnici utvrdili da bušenje u ovom delu Aljaske  ne sme da se odobri jer nije dovoljno bezbedno. 

“Sada je na redu Kongres koji može da uvede trajnu zabranu istraživanja nafte i gasa u ovom milion godina starom ekosistemu, rekla je Kantvel.“ 

Predstavnici indijanskih plemena koja nastanjuju ovaj deo Aljaske istakli su da su dirnuti brigom koju je pokazao Bajden i njegova administracija za očuvanje njihovog načina života. 

Komentari (0)

Svet