Planeta

Mjanmar: Pronađena spaljena tela 30 ubijenih ciivila

Komentari

Autor: Tanjug

25/12/2021

-

12:10

Mjanmar: Pronađena spaljena tela 30 ubijenih ciivila
Ilustracija - Copyright profimedia/AFP PHOTO / KARENNI NATIONALITIES DEFENSE FORCE (KNDF

veličina teksta

Aa Aa

Više od 30 ljudi, među kojima je bilo žena, dece i starijih lica, ubijeno je, a njihova tela su spaljena u državi Kaja u Mjanmaru, navodi se u današnjim izveštajima lokalnih medija i lokalne grupe za ljudska prava.

Grupa za ljudska prava Kareni saopštila je da su u blizini sela Mo So kod grada Hpruso pronađena spaljena tela interno raseljenih ljudi, među njima i posmrtni ostaci žena i dece koje je likvidirala vojna hunta u Mjanmaru, prenosi Rojters.

"Snažno osuđujemo nehumano i brutalno ubistvo koje krši ljudska prava", navela je lokalna grupa za ljudska prava u svojoj objavi na Fejsbuku.

U međuvremenu, vojska Mjanmara je saopštila je da je u pomenutom selu pucala i ubila neodređeni broj "naoružanih terorista" iz opozicionih oružanih snaga, preneli su državni mediji.

U saopštenju vojne hunte se navodi da je pucano na ljude koji su se kretali u sedam vozila tek nakon što su odbili da se zaustave na zahtev pripadnika vojske, ali na zahteve za komentar koje je vojsci Mjanmara uputio izveštač Rojtersa do sada nije odgovoreno.

Iz Nacionalnih odbrambenih snaga Karenije, jedne od najvećih opozicionih frakcija koje se bore protiv vojne hunte koja je 1. februara izvršila puč i srušila civilne vlasti Mjanmara, saopšteno je da ubijeni ljudi nisu bili njihovi pripadnici, već civili koji su pokušavali da se sklone od sukoba.

"Bili smo veoma šokirani kada smo videli da su tela ubijenih različite veličine i da je među njima bilo i dece, i žena, i starijih osoba", rekao je izveštaču Rojtersa komandant opozicione grupe Nacionalne odbrambene snage Karenije zahtevajući anonimnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet