Planeta

Projekat Bila Gejtsa i Vorena Bafeta - natrijum reaktori umesto elektrana na ugalj

Komentari

Autor: A. Todorović

03/06/2021

-

13:27

Projekat Bila Gejtsa i Vorena Bafeta -  natrijum reaktori umesto elektrana na ugalj
Projekat Bila Gejtsa i Vorena Bafeta - natrijum reaktori umesto elektrana na ugalj - Copyright Tanjug/AP Alexander F. Yuan

veličina teksta

Aa Aa

Vajoming je poznat kao vodeća zemlja u SAD po proizvodnji uglja, i to je možda i glavni razlog  predstavljanja plana za izgradnju savremenog reaktora koji će moći da radi na druge vrste goriva, a ne samo na ugalj. 

Elektroenergetske kompanije koje vode milijarderi Bil Gejts i Voren Bafet izabrali su Vajoming gde bi pustili u rad prvi natrijum nuklearni reaktor, na terenu na kome se nalazi nekadašnja elektrana na ugalj koja se već godinama ne koristi, navodi Gardijan.

Kompanija Terapauer koju je Bil Gejts osnovao pre 15 godina i kompanija Pacifikorp koja je u vlasništvu Vorena Bafeta saopštile su da će do kraja godine da objave tačnu lokaciju novog reaktora.  

Pixabay

 

Male napredne reaktore, koji mogu da rade na različite vrste goriva, za razliku od starih, mnogi doživljavaju kao novu tehnologiju koja će dovesti do smanjenja proizvodnje ugljen-dioksida, i koja će moći da dopuni proizvodnju energije koju prave vetrocentrale i solarni sistemi u jeku borbe zemlje za smanjenje emisije štetnih gasova i smanjenja klimatskih promena.

Bil Gejts je rekao medijima da misli da će natrijumov reaktor promeniti način funkcionisanja industrije energije.

“Ovo je najbrži i najčistiji način da se oslobodimo od ugljen-dioksida", kaže Mark Gordon, guverner Vajominga.

On dodaje da je nuklearna energija njihova strategija za proizvodnju energije u Vajomingu, vodećoj zemlji u SAD po proizvodnji uglja. 

 

Projekat vredan milijardu dolara

Projekat Natrijum sastoji se od 345 megavata jakog reaktora koji se hladi sodom i može da proizvede maksimalno do 500 megavata električne energije. Procenjeno je da bi njena izgradnja koštala oko milijardu dolara, prenosi Gardijan. 

Prošle godine kompanija Terapauer dobila je 80 miliona dolara pomoći kako bi predstavila tehnologiju natrijumskog reaktora, dok su kasnije dobili i dodatna sredstva za rad. 

Kris Levesk, izvršni predsednik kompanije Terapauer kazao je da bi im bilo potrebno oko sedam godina da naprave centralu i dodao da  je potrebno da počnu sa proizvodnjom čiste energije najkasnije do 2030. godine.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da bi napredni reaktori mogli da potencijalno budu rizičniji za upotrebu od trenutnih, prenosi Gardijan.

Gorivo za mnoge reaktore moralo bi da se obogaćuje uranijumom na znatno višem nivou, što znači da bi dobavljači bili u većoj opasnosti od napada militanata koji bi pokušali da se domognu sirovina za stvaranje nuklearnog naoružanja, napisano je u nedavno objavljenom izveštaju.

Dok je Levesk potvrdio da bi nove centrale  smanjile količinu nuklearnog otpada jer bi za svoj rad koristile mnogo manju količinu nuklearnog materijala. 

Komentari (0)

Svet