Planeta

Bez posla, daleko od porodice: Mnogi bivši zatvorenici u Gvantanamu ostaju bez regulisanog statusa

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

17:23

Bez posla, daleko od porodice: Mnogi bivši zatvorenici u Gvantanamu ostaju bez regulisanog statusa
Bez posla, daleko od porodice: Mnogi bivši zatvorenici u Gvantanamu ostaju bez regulisanog statusa - Copyright Tanjug AP/Lynne Sladky

veličina teksta

Aa Aa

Oko 30 odsto bivših zatvorenika u Gvantanamu koji su preseljeni u treće zemlje nije dobilo pravni status, zbog čega je moguća njihova deportacija, pokazuju podaci nove analize organizacije za zaštitu ljudskih prava Ripriv.

Od više stotina muškaraca puštenih iz Gvantanama, otkako je zatvor prvi put otvoren pre 20 godina, oko 150 je poslato u treće zemlje u okviru bilateralnih sporazuma uz posredovanje SAD, jer se smatralo da su njihove matične zemlje opasne za povratak, preneo je britanski list "Gardijan".

SAD su se obavezale da će ih prebaciti na human način koji bi obezbedio rehabilitaciju nakon više godina provedenih u zatvoru i u mnogim slučajevima, mučenja bez optužnice.

Ali mnogi ostaju u pravnom vakumu, bez mogućnosti da rade ili da se ponovo ujedine sa svojim porodicama. Drugi su prisilno vraćeni u opasno okruženje.

Podatke je iznela organizacija za zaštitu ljudskih prava Ripriv, koja pomaže bivšim pritvorenicima i ilustruje kako bezakonje koje je obeležilo zatvor od početka može pratiti osobe godinama nakon puštanja na slobodu.

Analiza pokazuje da oko 45 muškaraca nije dobilo boravišne papire nakon preseljenja.

Komentari (0)

Svet