Planeta

Tramp: Ako pobedim na predsedničkim izborima pomilovaću napadače na Kapitol

Komentari

Autor: Jutarnji

30/01/2022

-

19:21

Tramp: Ako pobedim na predsedničkim izborima pomilovaću napadače na Kapitol
Tanjug/AP/Jason Fochtman/Houston Chronicle - Copyright Tanjug/AP/Jason Fochtman/Houston Chronicle

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik SAD, Donald Tramp, najavio je mogućnost pomilovanja nekih od napadača na Kapitol 6. januara 2021. ako pobedi na predsedničkim izborima 2024.

"Ako se kandidujem i pobedim, pošteno ćemo se odnositi prema onima od 6. januara", rekao je republikanski milijarder u subotu pred svojim pristalicama u Konrou u Teksasu.

"A ako to bude zahtevalo pomilovanje, mi ćemo ih pomilovati jer se prema njima postupa tako nepravedno", dodao je.

Tanjug/AP/Jason Fochtman/Houston Chronicle

 

Od 6. januara 2021. godine više od 725 ljudi, među kojima i članovi ekstremno desno orijentiranih grupa Proud Boys, Oath Keepers i Three Percenters, uhapšeno je i optuženo za učestvovanje u dosad nezabeleženom napadu u kojem je život izgubilo pet osoba.

Pred milionima začuđenih gledalaca širom sveta pristalice Trampa pokušale su da upadnu u sedište Kongresa, a nekima je to i uspelo u trenutku kad je potvrđena pobeda Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

Dana 13. januara, osnivač krajnje desno orijentisane grupe Oath Keepers, Stjuart Rods (56) optužen je za "pobunu" zajedno s još deset članova organizacije.

U isto vreme, parlamentarno povereništvo nastavlja s radom na rasvetljavanju događaja i utvrđivanju moguće odgovornosti Donalda Trampa i njegovih saradnika u tome napadu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet