Planeta

Što nisu uspeli lovci na zveri, uspeo je lovac na ptice - oslobođen krokodil koji je šest godina oko vrata nosio gumu

Komentari

Autor: AP

10/02/2022

-

22:12

Što nisu uspeli lovci na zveri, uspeo je lovac na ptice - oslobođen krokodil koji je šest godina oko vrata nosio gumu
Tanjug/AP/Mohammad Taufan - Copyright Tanjug/AP/Mohammad Taufan

veličina teksta

Aa Aa

Krokodil iz Indonezije koji je protekilh šest godina živeo sa gumom od motocikla obmotanom oko vrata konačno je od nje oslobođen. Plemenit čin uspeo je da obavi indonezijski lovac na ptice.

Slanovodna ženka krokodila duga 4,5 metara postala je ikona naroda u gradu Palu, glavnom gradu centralnog Sulavezija. Divlja zver viđana je u gradskoj reci sa gumom obmotanom oko vrata koja je pretila da je uguši.

Tanjug/AP/Josua Marunduh

 

Aktivisti za zaštitu prirode utrkivali su se da spasu krokodila otkako su ga stanovnici primetili 2016. godine. Pre dve godine australijski lovac na krokodile Metju Rajt i Forest Galante, američki biolog za divlju prirodu pokušali su, ali nisu uspeli da životinju oslobode od gume.

Početkom januata lovac na ptice i trgovac Tili  (35) koji se nadavno preselio u grad, čuo je priču o krokodilu i rešio da ga spasi.

Tili je pre uspešnog poduhvata rekao da ima iskustva sa hvatanjem životinja, ne samo ptica već i životinja sa farmi koje su oslobođene iz kaveza i da se nada da će uspeti da oslobodi krokodila.

Tanjug/AP/Josua Marunduh

 

On je za drvo u blizini reke zavezao zamku od konopaca i postavio kokoške, patke i ptice kao mamac za krokodila. Posle tri nedelje čekanja i nekoliko neuspešnih pokušaja krokodil se konačno uhvatio u zamku. Uz pomoć dva prijatelja Tili je uhvatio krokodila i prerezao gumu. Zatim su ga pustili u prirodu.

Prirodnjaci kažu da im nije jasno kako je guma završila oko vrata krokodila, ali pretpostavljaju da je razlog tome možda neuspešni pokušaj hvatanja životinje.

Tanjug/AP/Mohammad Taufan

 

Podaci Vlade govore da je od 2007. do 2014. godine zabeleženo  279 napada krokodila u Indoneziji. Od toga su 268 napada izveli slanovodni krokodili dok je od njih 135 napada bilo fatalno po ljude.

Međutim, uprkos napadima, slanovodni krokodili su u Indoneziji zaštićeni zakonom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet