Planeta

Dim, sirene i suzavac: Sukob policije i demonstranata na Novom Zelandu zbog obavezne vakcinacije

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2022

-

12:52

Dim, sirene i suzavac: Sukob policije i demonstranata na Novom Zelandu zbog obavezne vakcinacije
Dim, sirene i suzavac: Sukob policije i demonstranata na Novom Zelandu zbog obavezne vakcinacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gust crni dim izlazio je danas iz zgrade novozelandskog parlamenta, a sirene su se oglasile u momentu dok su demonstranti koji protestuju protiv obavezne vakcinacije palili šatore, dušeke i stolice, javlja AP.

Policija Novog Zelanda razbila je kamp koji su demonstranti prvi put postavili pre više od tri nedelje.

Kako se navodi, policija je ponovo preuzela kontrolu nad zgradama parlamenta, iako je na desetine demonstranata ostalo u obližnjim ulicama, a neki su gađali policajce.

Neki demonstranti su se sukobili sa policijom i koristili mleko kako bi očistili oči od biber spreja.

Policija je odvukla oko 300 automobila, kombija i kamiona kojima su demonstranti blokirali ulice.

profimedia

 

"Bila sam ljuta i tužna. Da vidite parlament, vaš parlament, naš parlament oskrnavljen na taj način, uništeno je i dečije igralište", rekla je premijerka Džasinda Ardern.

Ona je poručila da, bez obzira na proteste i nasilje koje se dešava, to neće redefinisati odgovor vlade na pandemiju koronavirusa.

Arden je rekla da je protest bio podstaknut dezinformacijama i teorijama zavere, kao i da se na protestu proširio koronavirus i da su neki demonstranti hospitalizovani.

Demonstranti su u saopštenju naveli da su ujedinjeni u želji da se odluka o obaveznoj vakcinaciji povuče i smatraju da treba da donose sopstvene odluke u vezi sa zdravljem, bez prinuda i kazni.

Ističu da se većina demonstranata dobro ponašala i da je odabrala kamp kao poslednje sredstvo nakon što su druge opcije za dijalog poništene.

Komentari (0)

Svet