Planeta

Bivši izvršni direktor "Nisana" proglašen krivim za pomaganje u sakrivanju visine primanja generalnog direktora

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2022

-

09:36

Bivši izvršni direktor "Nisana" proglašen krivim za pomaganje u sakrivanju visine primanja generalnog direktora
Karlos Gosn - Copyright AP/Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Tokiju proglasio je danas krivim bivšeg izvršnog direktora kompanije "Nisan Motor" Grega Kelija jer je pomogao Karlosu Gosnu, nekadašnjem generalnom direktoru "Nisana", da sakrije svoja primanja od finansijskih regulatora.

Sud je proglasio Kelija krivim zbog njegove uloge u neotkrivanju 80 miliona dolara Gosnovih prihoda ostvarenih tokom osam godina, prenosi agencija Rojters.

Keli je osuđen na šest meseci zatvora, a uslovno na tri godine, prenosi "Volstrit Džurnal", dodajući da ovakva kazna znači da on neće služiti zatvorsku kaznu sve dok se bude dobro ponašao tokom trogodišnjeg perioda.

I sama kompanija "Nisan" je kažnjena sa 200 miliona jena (1,73 miliona dolara) zbog toga što nije obelodanila Gosnova primanja.

Ova kompanija, treći najveći japanski proizvođač automobila, priznala je krivicu na početku suđenja pre godinu i po dana.

Ova presuda dolazi više od tri godine nakon Kelijevog hapšenja.

Gosn je trenutno van domašaja japanskih tužilaca nakon što je pobegao u Liban 2019. godine sakriven u jednoj kutiji u privatnom avionu.

Optužnice su proistekle iz promene finansijske regulative 2010. godine kojom se zahtevalo od rukovodilaca koji zarađuju više od milijardu jena (8,71 miliona dolara) da otkriju svoje plate.

Keli je negirao da je prekršio zakon i svedočio je da je njegova jedina namera bila da Gosnu, koji je takođe bio i izvršni direktor "Renoa", da kompenzacioni paket koji bi ga odvratio od prelaska kod rivalskog proizvođača automobila.

Komentari (0)

Svet