Planeta

Beba rođena u avionu dobila savršeno ime: Porođaj je bio nezgodan, situaciju je spasila stjuardesa

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2022

-

20:30

Beba rođena u avionu dobila savršeno ime: Porođaj je bio nezgodan, situaciju je spasila stjuardesa
Beba rođena u avionu dobila savršeno ime: Porođaj je bio nezgodan, situaciju je spasila stjuardesa - Copyright AP Photo/David Zalubowski, File

veličina teksta

Aa Aa

Stjuardesa američke aviokompanije Fronier Erlajns, Dijana Giraldo tokom leta od Kolorada do Floride, primetila je da jedna trudnica ima kontrakcije, te je odmah pokušala da pomogne.

Šakeriji Martin (27) porođaj je krenuo nekoliko nedelja ranije, stoga je morala da se porodi u toaletu aviona. Međutim, posebno stresna i zabrinjavajuća situacija je nastala odmah posle porođaja, budući da beba nije disala.

"Mislila sam da ako beba ne diše, mora da ima nešto u disajnim putevima, pretpostavila sam da je amionska tečnost. Nisam doktor, ali mogla sam samo da pretpostavljam šta se dešava", rekla je stjuardesa za TV Orlando.

Brzo razmišljajući, Giraldo je počla da radi lagane kompresije na grudima dok je trljala leđa novorođenčeta, kako bi stimulisala njena pluća. Posada je koristila i masku za kiseonik na bebi koja je počela da diše samo nekoliko minuta kasnije.

U znak zahvalnosti, Martin je svojoj ćerki dala ime Džejdalin Skaj, (Jadalyne Sky) zato što "sky" ne engleskom znači nebo.

"Cela posada je zaista uradila odličan posao", rekao je kapetan Kris Naj. 

Da li bebe rođene na letovima dobijaju neka posebna prava?

Reagujući na dirljivu priču, korisnici društvenih medija nazvali su Giraldo "herojem" zbog njene brze i kompetentne reakcije.

Takođe je bilo veliko interesovanje za status bebe Jadaline. "Ova beba bi uvek trebalo da leti besplatno ovom aviokompanijom", napisala je jedna žena na Fejsbuku. Drugi korisnik društvene mreže je predložio da devojčici omoguće slikanje na repu aviona.

Takođe je pokrenulo pitanja o nacionalnosti beba rođenih u avionu. Svakako u ovom slučaju, budući da se beba rodila na letu koji saobraća između dve američke države, takva dilema ne postoji.

Međutim ova "siva zona" pokrivena je Međunarodnom konvencijom UN iz 1961. godine, u kojoj stoji da bebe rođene u avionu ili brodu mogu da dobiju državljanstvo one zemlje čiju zastavu brod nosi ili one države u kojoj je vazduhoplov registrovan.

Međutim, zemlje mogu da zaobiđu ovo pravilo, što znači da beba dobija državljanstvo jednostvano od roditelja.

Veoma se retko dešavaju porođaji na avionu, jer većina avio-kompanija ne dozvoljava trudnicama da putuju ukoliko su ušle u 36. nedelju trudnoće.

Komentari (0)

Svet