Planeta

Divlja svinja došla pred dvorište kuće: Krda stvaraju problem farmerima na Novom Zelandu

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

12:40

Divlja svinja došla pred dvorište kuće: Krda stvaraju problem farmerima na Novom Zelandu
Divlja svinja došla pred dvorište kuće: Krda stvaraju problem farmerima na Novom Zelandu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Horde divljih svinja već mesecima terorišu stanovnike i vlasnike farmi u predgrađu Velingtona, glavnog grada Novog Zelanda. Vlasnici farme kozjeg mleka u brdima predgrađa Bruklin, koji se nalazi na samo 10 minuta vožnje od centra Velingtona, izgubili su oko 60 jaradi i svinja u napadima ovih divljih životinja, piše Gardijan.

Često od njih ostaju samo izgrizeni komadići kostiju i delovi kopita ili glave. "Ako pronađu nešto što vole da jedu stalno će se vraćati", rekla je suvlasnica farme Naomi Stenkamp.

Njen suprug je prošlog meseca pucao i ubio vepra koji je probio njihovu ogradu i došao na 20 metara od njihove kuće. Životinja je bila teška 120 kg i bila je najveća divlja svinja koja su videli do sad.

Stenkamp dodaje da su joj se mnogi drugi meštani javili sa sopstvenim iskustvima nakon što je objavila fotografiju mrtve svinje na društvenim mrežama. Gradsko veće Velingtona potvrdilo je da divlje svinje u predgrađu Bruklina stvaraju probleme lokalnim stanovnicima.

"Bilo je teško dati precizne brojke o tome koliko ima divljih svinja u toj oblasti, ali je očigledno došlo do porasta", rekao je portparol Gradskog veća Ričard Meklin.

Meklin je dodao da povećani obim pritužbi koje grad dobija poslednjih meseci ukazuje da broj divljih svinja raste.

Divlje svinje na Novom Zelandu vode poreklo od domaćih svinja koje su migranti iz Velike Britanije doneli na kolonijalnim brodovima tokom 18. veka. One su sada dobro raspoređene širom zemlje i poznato je da oštećuju poljoprivredna dobra i pašnjake i ubijaju novorođene životinje poput jagnjadi i jaradi, piše britanski list.

Komentari (0)

Svet