Planeta

Hiljade dece zatvoreno u kampovima s džihadistima - kako ih spasavaju, koje zemlje ih prihvataju i šta kad na red dođe najteži korak

Komentari

Autor: Euronews Srbija/A.B.

07/07/2021

-

20:34

Hiljade dece zatvoreno u kampovima s džihadistima - kako ih spasavaju, koje zemlje ih prihvataju i šta kad na red dođe najteži korak
Hiljade dece zatvoreno u kampovima s džihadistima - kako ih spasavaju, koje zemlje ih prihvataju i šta kad na red dođe najteži korak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade bivših boraca Islamske države zarobljeno je u kampovima u Siriji, a u mnogima od njih oni su zajedno sa decom. Zbog toga Crveni krst i mnogi zvaničnici apeluju na zemlje porekla, među kojima su i države Balkana, da ih prime nazad, a naročito decu čiji je proces povratka i reahbilitacije komplikovan. Najsvežiji primer povratka najmlađih je dolazak više od 20 mališana u Rusiju iz jednog kampa u Siriji. 

Sva deca koja su stigla u Rusiju proteklog vikenda su iz kampa “Rož” na severoistoku Sirije, saopštila je komesarka predsednika Rusije za dečija prava Ana Kuznjecova.  

“Deca iz kampa 'Rož' su vraćena. Ako pronađemo još dece u tom kampu, sigurno ćemo ih vratiti. Potvrdili smo sporazum sa kurdskom stranom da će se posao nastaviti dok se ne vrati poslednje dete iz kamp”, rekla je Kuznjecova u nedelju, prenela je agencija TAS.  

Kamp "Rož" nalazi se na severoistoku Sirije, i uspostavljen je 2014. godine za prijem porodica iz Iraka, stoji na sajtu UNICEF-a. Pošto se nasilje proširilo i u Siriji, kamp je počeo da prima raseljene porodice iz cele zemlje.  

Kamp "El Hol" u centru pažnje

Međutim, Kuznjecova je istakla da će glavni posao, kada je reč o povratku ruske dece, biti fokusiran na drugi kamp – “El Hol”. Kako je precizirala, spremno je 106 setova dokumenata, i sva se odnose na decu u tom mestu.  

Kamp “El Hol” bio je u fokusu pažnje javnosti krajem marta ove godine, kada je u njemu pokrenuta akcija hapšenja pristalica Islamske države. Tada je uhapšena osoba osumnjičena za regrutovanje boraca. 

Deca koja su u subotu stigla u Rusiju došla su avionom Ministarstva odbrane koji je dopremio 23 dece.

Pre toga, predstavnici Kurda su saopštili da su predali više od dvadesetoro dece iz kampova ruskoj delegaciji, piše Radio Slobodna Evropa. 

profimedia

 

Zamenica šefa ruske državne komisije za dečija prava Larisa Nikolajevna, koju su citirali kurdski mediji je rekla: "Pokušaćemo da vratimo svu decu".

Agencija TAS je javila da se od 2017. godine, kada je Rusija počela sistematski rad na povratku državljana iz Iraka i Sirije, vratilo 341 dece. 

Prema izjavma ruskih zvaničnika iz decembra, Rusija je primila 144 dece u 2020. godini. 

Apel zemljama da prime bivše borce i njihovu decu

Brojni zvaničnici zajedno sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta pozvali su oko 60 država odakle su dolazili borci Islamske države i njihovi rođaci, da ih prime nazad. Neke države su primile i osobe koje su borile sa džihadistima, a najveći broj njih je odlučio da vrati samo žene i decu plašeći se da prime radikalizovane bivše borce.

U tom svetlu, krajem juna, američki državni sekretar Entoni Blinken je pohvalio nekoliko centralnoazijskih zemalja.

On je rekao da je 10.000 boraca Islamske države u kampovima u Siriji poručujući da je ta situacija jednostavno neodrživa. Kako je dodao, SAD nastavljaju da apeluju na zemlje porekla boraca da ih prime i procesuiraju. 

“Nekoliko zemalja je odradilo dobar posao u tom pravcu. Kazahstan je primio više od 600 boraca i članova porodice i mnoge povratnike podvrgao programima rehabilitacije. Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan su primili bivše porodice terorista iz Iraka”, rekao je Blinken.  

profimedia

 

Zanimljivo je to što je pomenuo i Balkan. 

“Nekoliko balkanskih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Severnu Maekdoniju takođe su primili bivše borce”, naveo je američki državni sekretar.

Stručnjaci angažovani u procesu rehabilitacije dece

Prethodno je Crveni krst saopštio da oko 40.000 dece u kampovima raste u nezdravim i opasnim uslovima. 

Ta organizacija koja obezbeđuje hranu i vodu za pomenuti kamp “El Hol” upozorila je kurdske vlasti da “drže hiljade dece u zatvorima za odrasle, zajedno sa džihadistima”. 

U mnogim slučajevima deca koja su povezana sa bivšim borcima i njihovim ženama rođena su u takozvanom “kalifatu” koji je proglasila Islamska država i nikada su živela u zemlji porekla, a bila su podvrgnuta ekstremističkoj indokrtiknaciji. Neki mladići su odvedeni na služenje kazne i odvojeni su od majki. 

U procesu njihovog prijema države moraju da angažuju stručnjake za proces rehabilitacije, jer su ta deca bila svedoci nasilja i često su prisustvovala egzekucijama. 

Zbog toga vlade angažauju psigologe, lekare, učitelje, socijalne radnike i druge eksperte u specijalnim ustanovama, pre nego što dozvole da se deca ponovo sretnu sa rođacima. 

Često je potrebno da deca prevaziđu mentalne traume, ali i da steknu nečije poverenje, jer se većina njih ponaša agresivno, svedočili su psiholozi koji su uključeni u procese rehabilitacije širom sveta.  

Komentari (0)

Svet