Planeta

Danski astronaut u posadi "Spejs iksa": Evropa zaostaje u globalnoj svemirskoj trci

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

16:04

Danski astronaut u posadi "Spejs iksa": Evropa zaostaje u globalnoj svemirskoj trci
Danski astronaut u posadi "Spejs iksa": Evropa zaostaje u globalnoj svemirskoj trci - Copyright Tanjug/Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropa zaostaje u globalnoj svemirskoj trci i u opasnosti je da ostane bez ključnih tehnologija, upozorio je danas danski astronaut Andreas Mogensen, koji će u avgustu otići na putovanje u svemir u okviru sledeće misije "Spejs Iksa", kompanije Ilona Maska.

"Bila bi velika čast leteti na evropskom svemirskom brodu", rekao je Mogensen za Rojters.

On je naglasio da bi Evropa i evropska svemirska industrija imala korist, ako bi evropski astronauti evropskim svemirskim brodom mogli da odu u svemir.

"Mislim da je posebno poslednjih godinu dana pokazalo da postoje neke kritične tehnologije koje mi kao kontinent moramo da savladamo, tako da ne zavisimo od stranih zemalja koje bi mogle da iskoriste naš nedostatak sposobnosti da izvrše pritisak na nas", rekao je Mogensen.

Te tehnologije uključuju sigurnu komunikaciju, preciznu satelitsku navigaciju i posmatranje Zemlje, uključujući praćenje prirodnih katastrofa i katastrofa koje je prouzrokovao čovek.

Mogensen će biti prvi pilot koji nije američki, a koji će upravljati kapsulom Dragon, kompanije "Spejs Iks", do Međunarodne svemirske stanice.

Komentari (0)

Svet