Zdravlje

EMA: mRNK vakcine najverovatnije povezane sa upalom srca

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/07/2021

-

17:10

EMA: mRNK vakcine najverovatnije povezane sa upalom srca
EMA: mRNK vakcine najverovatnije povezane sa upalom srca - Copyright Tanjug AP/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

mRNK vakcine kompanija Fajzer/Biontek i Moderna najverovatnije su povezane sa retkim slučajevima upale srca, pokazali su rezultati 321 slučaja nakon vakcinacije, koje je u petak objavila Evropska agencija za lekove.

Miokarditis i perikarditis su upalna stanja srca, sa simptomima koja uključuju kratak dah, palpaciju i bol u grudima.

Evropski Odbor za bezbednost PRAC analizirao je 145 slučajeva miokarditisa i 138 slučajeva perikarditisa nakon vakcine Fajzer/Biontek. Za vakcinu Moderne, PRAC je analizirao 19 slučajeva.

Do kraja maja u Evropskom ekonomskom prostoru dato je oko 177 miliona doza vakcine Fajzer/Biontek i 20 miliona doza Moderne.

PRAC je preporučio ažuriranje informacija o proizvodu kako bi se uključio i ovaj neželjeni efekat i povećala svest među zdravstvenim osobljem i primaocima vakcina.

Neželjene reakcije ima i Džonson i Džonson

Evropska agencija za lekove ( EMA) preporučila je da ljudi koji su ranije imali sindrom krvarenja kapilara, ne smeju biti vakcinisani vakcinom protiv kovida koju proizvodi kompanija Džonson i Džonson. 

EMA preporučuje da se sindrom curenja kapilara doda informacijama o proizvodu kao novi neželjeni efekat vakcine, zajedno sa upozorenjem za podizanje svesti među zdravstvenim radnicima i pacijentima o ovom riziku.

EMA preporučje da sve kojima je dijagnostikovana trombocitopenija u roku od tri nedelje nakon vakcinacije vakcinom protiv Kovid-19 kompanije ”Džonson i Džonson” treba aktivno ispitati na znake tromboze. 

Slično tome, osobe koje imaju trombozu u roku od tri nedelje od vakcinacije treba da budu pregledane na trombocitopeniju, navodi se u saopštenju EMA.

Komentari (0)

Magazin