Agrobiznis

Protest poljoprivrednika uprkos pozivu Ministarstva na razgovor: Blokiran ulaz u rafineriju u Novom Sadu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2023

-

13:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deo poljoprivrednika organizovao je proteste jer tvrde da neke tačke iz sporazuma kojim su završeni prethodni protesti nisu ispunjene ili su delimično ispunjene. Ministarstvo je posle najave protesta pozvalo poljoprivrednike na razgovor. Trenutno je blokirana rafinerija u Novom Sadu, javlja dopisnik Euronews Srbija. 

U saopštenju ministarstva je navedeno da su pozvani svi koji smatraju da država, "i pored svega što je uradila za bolji položaj poljoprivrednika tokom 2023. godine, nije ispunila neku tačku Sporazuma potpisanog u maju sa sedam udruženja poljoprivrednika ili obezbedila obećano".

U odgovoru na poziv ministarstva, iz Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije navode da su na protest pozvali zbog neispunjenog sporazuma iz maja, te da je tržište i dalje neuređeno, da nije ispunjeno obećanje o dizelu bez akciza, te zahtevaju da se zaustavi, kako kažu, progon poljoprivrednika vezan za neslaganja u Katastru i satelitskim snimcima. 

U međuvremenu su poljoprivrednici iz okoline Novog Sada krenuli traktorima iz Rimskih Šančeva ka gradu, a protesti se organizuju i u drugim gradovima. Grupa poljoprivrednika koji su se uputili od Kisača i Rimskih Šančeva blokirali su ulaze u Rafineriju u Novom Sadu. Ispred je parkirano nekoliko desetina traktora, javlja dopisnik Euronews Srbija. 

Nikola Bilić

 

Na pitanje zašto blokiraju taj objekat, oni su rekli da Raferija nema veze sa njihovim zahtevima, ali da je to "strateška tačka" i da su došli na to mesto sa idejom da što manje "maltretiraju građane".

Euronews Srbija/Printskrin

 

Takođe, dopisnik Euronews Srbija javlja da deo poljoprivrednika koji protestuje kaže da poziv Ministarstva poljoprivrede na današnji sastanak tumače kao poziv na dan otvorenih vrata. Navode da čekaju zavničan poziv na razgovor, a njihov je preduslov da pregovori, ako se organizuju u Ministarstvu poljoprivrede, budu uz prisustvo medija.  Takođe, pozvali su da se pregovori vode u prostorijama jednog od njihovih udruženja.

Euronews

Poljoprivrednici koji su ranije danas krenuli na protest sinoć su odgovorili na poziv Ministarstva poljoprivrede navodeći da su nadležni dobili zahteve, da nema potrebe za razgovorom i traže da se ti zahtevi ispune. 

Reporter Euronews Srbija preneo je da deo poljoprivrednika koji planira protest traži da njihovi zahtevi budu na nekom papiru i uneseni u uredbu kako bi bili sigurni da će oni biti ispunjeni. 

Nezadovoljni poljoprivrednici kažu da raniji zahtevi nisu ispunjeni i još pre dve nedelje su najavili protest. Odbijaju bilo kakve tvrdnje da se mešaju u politiku, te dodaju da je bilo nekih pomaka u pregovorima, ali da su oni između minimalnog i nedovoljnog.

Inače, Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede poptisan je u Vladi Srbije sa predstavnicima sedam udruženja poljoprivrednika. Sporazum su potpisali predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja proizvođača mleka Naše mleko, Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženja STIG Požarevac, Udruženja Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja "Adraniˮ.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Do potpisivanja Sporazuma je došlo nakon protesta poljoprivrednika u maju koji su, posle pregovora sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, tada izjavili da je postignut dogovor.

Kako je postignut sporazum iz maja?

Jedanaest godina nakon poslednjeg velikog protesta srpski poljoprivrednici nezadovoljni situacijom u agraru u avgustu 2022, ponovo su izlašli na ulicu, a isti scenario je bio i u maju 2023.Posle pregovora, dogovora i kompromisa potpisan je sporazum sa Vladom, ali sada deo poljoprivrednika tvrdi da zahtevi nisu ispunjeni. 

U aprilu je mlekarka Teodora Mihailović rekla da generano mlekare neće da otkupljuju mleko jer se ne isplati. 

"U takvoj smo sad situaciji da više i ne kukamo. Sad smo ono u totalno nekoj hibenaciji", rekao je u julu za Euronews Srbija poljoprivrednik Radoslav Adamović. 

Euronews Srbija/Printskrin

 

U avgustu je poljoprivrednik Dejan Ivanišević je rekao da razmišlja da "batali sve", dok je mlekar Marko Peić Tukuljac je u oktobru izjavio da "mi tu ne možemo tako opstati".

"To je jednostavno gasiti gazdinstvo i tražiti neki drugi posao ... Po meni ... Ne znam ...", rekao je nedavno poljoprivrednik Goran Filipović. 

Euronews

Mileta Slankamenac, jedan od pregovarača u ime poljoprivrednika, kaže da zahtevi nisu bahati, već preduslov za opstanak. Vlada im to, tvrdi on, nije omogućila i pored potpisa koji stoji na sporazumu iz maja ove godine.

"Naš uslov u maju je bio da se povučemo za ulice, sve ostalo morate da pitate drugu stranu", rekao je za Euronews Srbija Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika. 

Udruženja poljoprivrednika dala su Vladi rok da primeni sporazum iz maja do 10. novembra. 

Komentari (0)

Biznis