Agrobiznis

Domaći privrednici sada brinu za plasman malina i jabuka u Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Rina

02/03/2022

-

19:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sveže i suvo voće je prvi izvozni proizvod za rusko tržište i od njega smo prošle godine zaradili duplo više novca u Rusiji nego od prve sledeće najprodavanije robe na listi, a to su gume za automobile. Prema podacima Privredne komore Srbije, prošle godine smo prodali 148. 029 tona voća za 114, 4 miliona evra, dok je ukupan izvoz guma vredeo 68, 9 miliona evra.

Ukupan godišnji izvoz Srbije u Rusiju iznosio je 840, 3 miliona evra, dok je godinu dana ranije vredeo 800, 2 miliona evra.

"S obzirom da je Rusija prethodnih godina bila rastuće tržište za program jagodastog voća iz Srbije trenutna situacija, nikako ne ide na ruku proizvođačima bez obzira što su te količine relativno male, pre svega maline koje se izvoze na rusko tržište", izjavio je Aleksandar Leposavić iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

On napominje da će problem u budućnosti nastati zbog toga što su mnoge firme, pre svega iz zapadne Srbije ugovorile proizvodnju za ovu i za neke naredne berbe.

"Pored maline tu je značajan udeo i plasman na rusko tržište imala i borovnica, a iako je nastala šteta pre svega zbog nemogućnosti transporta, to će se tek odraziti u budućnosti", rekao je Leposavić.

Nebojša Jovanović iz "Čačanske jabuke" je izjavio da više od 1.200 tona ovog voća spremno čeka da krene put Rusije. 

RINA

 

"Još od 2015. godine srpski kamioni zaobilazili su Ukrajinu i do sada nismo imali problema u transportu. Potražnja od strane naših kupaca je velika, svakog ponedeljka šaljemo ponude i pregovori su u toku. Jedini potencijalni problem koji može prouzrokovati čitava situacija jeste zabrana rada pojedinim bankama, ali još nemamo pouzdane informacije vezane za to. Ono što je sigurno je da će se do juna, kada je vakuum na tržištu, jabuka naći u rafovima ruskih marketa", rekao je Jovanović za Rinu.

Sukob Rusije i Ukrajine već je pokvario projektovane planove pojedinim srpskim kompanijama koje posluju sa ove dve zemlje, a iz Privredne komore Srbije upozoravaju da je ugrožen izvoz u ove dve države koji je vredan oko milijardu evra. Imajući u vidu ratno stanje u Ukrajini kao i blokadu gotovo svih graničnih prelaza, spoljna trgovina sa Ukrajinom je praktično nemoguća. Sa druge strane, zbog neizvesnosti o daljoj prohodnosti granice prema Rusiji iz EU zemalja, kao i usled stanja na Crnom moru, dostupnost ruskog tržišta iz dana u dan postaje ograničenija.

Iz Srbije u Ukrajinu izvozi skoro 300 firmi, a uvozi više od 750. U Rusiju izvoze 764 kompanije, dok ih 1. 280 uvozi.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović očekuje da gubici zbog rata u Ukrajini, kada je reč o domaćem izvozu, budu od 15 do 20 odsto.

"Srbija je od izvoza voća u prošloj godini zaradila 800 miliona dolara, što je bio rekordan izvoz. U EU se izvoze velike količine smrznutog voća, kao što je malina koju smo prošle godine izvezli za 360 miliona, a kupinu za 80 miliona. Prema mojim procenama, gubici mogu ići od petnaest do 20 odsto",  rekao je Keserović za Biznis.rs.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis