Agrobiznis

Nedimović: Vlada će skinuti zabranu izvoza žitarica na narednoj sednici

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/07/2022

-

13:08

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas, nakon sastanka sa predstavnicima Inicijative za opstanak poljporivrednika Srbije, da će vlada na narednoj sednici doneti odluku od slobodnom izvozu žitarica, što je bio glavni zahtev poljoprivrednika.

"Dogovoreno je i o nekim tehničkim stvarima u vezi sa poljoprivrednim kreditima i o odlaganju plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u delovima sa ekstremnom sušom", rekao je Nedimović Tanjugu posle sastanka.

Dodao je da su poljoprivrednici tražili vraćanje iznosa premije za mleko na nivo iz prvog kvartala, ali da ih je zamolio da sačekaju nedelju dana da ta odluka bude razmotrena.

Ocenio je kako je sastanak bio konstruktivan i da je odlično to što se o problemima razgovara. Predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukašin Baćina rekao je da su oni tražili premiju za mleko od 15 dinara i da su se složili da sačekaju nedelju dana da sva obećanja ministra budu ispunjena.

Euronews

Sa druge strane, predsednika Udruženja "Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije" Vukašin Baćina rekao je da nisu zadovoljni sastankom sa ministrom Nedimovićem. Kaže da sada od Ministarstva poljoprivrede zavisi hoće li ubuduće biti protesta poljoprivrednika širom zemlje ili ne.

"Neke stvari je obećao da uradi i dogovor je da sačekamo nedelju dana da vidim šta će da uradi. Tek nakon toga ćemo na sastanku naše organizacije odlučiti hoće li biti protesta ili ne", kaže. 

Baćina kaže da je ministar saslušao njihove zahteve i da je naveo da će neka od njih uzeti u razmatranje.

" Ministar Nedimović je spreman da ukine zabrenu izvoza pšenice, spreman je i da uvede moratorijum na kredite koje imaju poljoprivrednici. Takođe da odloži plaćanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, jer ljudi zbog suše ne mogu da plate zakup. Nismo zadovoljni drugim stvarima u podsticaju stočarstvu, gde može samo da nam odradi premiju mleka da podigne na 15 dinara.  To su sve obećanja, tražio je od nas nedelju dana da realizuje svoja obećanja, toliko cemo mu dati", rekao je.

Dodao je da poljoprivrednika zanimaju sistemska rešenje, kako bi problemi, dodaje, mogli da se rešavaju na lokalu a ne samo u Beogradu. 

Baćina navodi da je situacija sa rodom ove godine dosta lošija, ako se uporedi sa prošlom.

"Pšenica je u Banatu rodila oko 50 manje nego u poređenju sa prošlom godinom. Što se tiče sunockreta, po nekoj mojoj proceni, rodiće ispod 50 odsto a kukuruza nećemo imati ništa. Država je uvela zabranu izvoza naših proizvoda, i sada mi imamo veliku štetu. Pre zabrane izvoza pšenice njena cena je bila 410 evra po toni, a kada su veli zabranu cena je pala na 30 dinara po koligramu", rekao je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis