Agrobiznis

Ambasadorka Danske za Euronews Srbija: Nordijske zemlje imaju iskustva u zelenoj tranziciji, želimo da pomognemo Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2022

-

13:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad održana JE konferencija "Održiva poljoprivreda" u organizaciji ambasada Danske, Finske, Norveške i Švedske. Konferencija je organizovana u okviru inicijative "Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju" koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji. Planirane su četiri konferencije posvećene različitim temama održivosti i svaka od nordijskih ambasada imaće posebnu odgovornost u njihovom predstavljanju. Prva konferencija na temu održive poljoprivrede, čiji pokrovitelj je Ambasada Danske, ima za cilj partnerstvo za održivu poljoprivredu.

Ambasadorka Danske Suzan Šajn je izjavila za Euronews Srbija da je ovo prvi put da su ambasade u našoj zemlji odlučile da podele sa Srbijom iskustva o zelenoj agendi. 

"U narednih pet meseci mi ćemo biti domaćini četiri konferencije po čitavoj Srbiji na različite teme zelene agende. Nadamo se da ćemo postati partner sa Srbijom u više vrlo važnih oblasti za našu zajedničku budućnost. Svi smo u istom čamcu i moramo da razmišljamo o održivoj poljoprivredi. Nijedna zemlja nije dostigla nivo koji bi želela i zato svi učimo jedni do drugih. Danas će stručnjaci iz oblasti poljoprivrede iz nordijskih zemalja i Srbije da razgovaraju, biće tu eksperti i ljudi iz Danske koji će izneti svoja iskustva ", rekla je Šajn za Euronews Srbija pre početka konferencije.

Nordijske ambasade

Ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn

Ona je dodala da 15 odsto emisije gasova staklene bašte dolazi iz poljoprivrede i istakla da je zato to tema u čitavom svetu.

"Moramo da proizvodimo više hrane i da je proiozvodimo brže i da zbog toga postoji zahtev da se poboljšaju tehnike, na naučni način, ali i toga kako mi posmatramo poljoprivredni sektor. Ovo je zajednički napor da globalno postignemo cilj. Nordijske zemlje godinama teže ka održivosti. Još šezdesetih godina su potrošači tražili zdravu hranu. Danas mi proizvodimo tri puta više nego što potrošimo u Danskoj, a emisije gasova nisu toliko porasle", rekla je ambasadorka Danske.

Cilj ove nordijske zemlje je da u potpunosti bude održiva do 2030. godine, a ambasadorka Šajn smatra da je moguće postićii kaže da se zemlja prilagođava da bi ostvarila ciljeve.

Šajn je rekla da nordijske zemlje imaju iskustva i praksu u zelenoj tranziciji koja žele da prenesu kako bi pomogli Srbiji da ubrza zelenu tranziciju i preduzme aktivnosti u vezi sa zelenim inicijativama u Jugoistočnoj Evropi, odnosno, na Zapadnom Balkanu. 

"Zelena tranzicija nije samo potreba, već mogućnost da razvoj bude na održivim osnovama. Na ovoj konferenciji pokazaćemo najbolju praksu Danske, ali i iskustva Srbije u stvaranju održive poljoprivrede. Jedino razmenom znanja i zajedničkim naporima možemo da očuvamo našu planetu za buduće generacije nepraveći pritom kompromis koji se tiče kvaliteta života svakog od nas", poručila je ambasadorka Danske.

Otvaranju konferencije prisustvovali su predstavnici pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, lokalne samouprave, poslovnih udruženja, akademske zajednice, kao i ambasadori četiri nordijske zemlje Danske Suzan Šajn , Finske Kimo Lahdevirta, Norveške Jern Eugen Jelstad , i Švedske Anika Ben David.

Nordijske ambasade

 

Moderatorka konferencije Iva Petrović, direktorka Nordijske poslovne alijanse istakla je da su brojni danski stručnjaci na predavanjima i radionicama u okviru konferencije podelili svoja iskustva i znanja iz tema kao što su: primena najnovijih tehnologija u poljoprivredi, evropske direktive o industrijskim emisijama štetnih gasova u poljoprivredi i druge aktuelne teme koje se tiču stvaranja održive poljoprivrede.

Pored gostiju iz Danske, Toma Akselgarda, izvršnog direktora kompanije „Goodvalley” i predsednika udruženja „Danish Farmers Abroad“, Torbena Tornegarda Tolsena, predsedavajućeg udruženja „Danish Pig Academy”, Lise Valbom, izvršne direktorke „Food Nation Denmarki“, predavanja su održali i Rikardo Kvađato, ključni ekspert IEDSerbia, kao i domaći stručnjaci iz oblasti poljoprivede Mladen Petković sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine, prof. dr Vitomir Vidović, sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Marko Panić, istraživač sa BioSense Instituta i drugi.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis