Region

U Bosni i Hercegovini počeo popis poljoprivrede, prvi od 1960. godine

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

12:28

U Bosni i Hercegovini počeo popis poljoprivrede, prvi od 1960. godine
U Bosni i Hercegovini počeo popis poljoprivrede, prvi od 1960. godine - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

U BiH je danas počeo pilot popis poljoprivrede, prvi nakon više od 50 godina, i trajaće do 30. oktobra ove godine.

Popis, koji sprovodi Federalni zavod za statistiku u Federaciji BiH obuhvatiće oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona, prenosi Klix.ba.

Istovremeno kada je u Federaciji BiH, pilot popis se sprovodi i u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom na nivou BiH, koja je doneta u saradnji sve tri statističke institucije i to Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, a koja je bazirana na normama i standardima agencija za statistiku Evropske unije (EUROSTAT).

Poslednji popis poljoprivrede na teritoriji BiH sproveden je 1960. godine, a od tada su prikupljani samo osnovni podaci o poljoprivredi u okviru popisa stanovništva, uključujući i popis sproveden 2013. godine.

Bosna i Hercegovina je trenutno jedina država u Evropi, uključujući i zemlje zapadnog Balkana, koja nema osnovnih strukturnih podataka o poljoprivrednim gazdinstvima, odnosno nema sproveden sveobuhvatni popis poljoprivrede, navodi Klix.ba.

Komentari (0)

Evropa