Agrobiznis

"Kao Svetog Petra kajgana": Zašto su u Srbiji jaja poskupela 30 odsto, a u Americi i Evropi čak 60 odsto

Komentari

Autor: A. Lukić / Z. Radović

25/03/2023

-

08:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Amerikanci i Evropljani ovih dana su saznali koliko košta kajgana Svetog Petra. Cene jednog od glavnih sastojaka doručka "divljaju" od Budimpešte do Los Anđelesa, a poskupljenja nisu zaobišla ni Srbiju. U odnosu na prošlu godinu, u Evropskoj uniji, jaja su poskupela za 30 odsto, ali je bilo i ekstremnih slučajeva poput Mađarske u kojoj je taj skok bio 80 odsto. I u Srbiji je za jedno jaje potrebno izdvojiti 30 odsto više novca nego prošlog marta. U Americi je zabeležen rast i veći od 50 odsto, a pojedini trgovinski lanci počeli su da povlače ovaj proizvod, jer im se ne isplati da ih prodaju pošto ne ostvaruju profit.

Cene jaja u celom svetu u drugoj polovini prošle godine drastično su porasle, a uz cene stočne hrane i energenata, najviše je na taj rast uticala epidemija ptičjeg gripa.

Krajem 2020. godine prosečna cena kokošijeg jajeta u prodavnicama je bila 13 dinara, godinu dana kasnije skoro 16, dok je u decembru prošle godine jaje u proseku koštalo 21 dinar. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku iz prve nedelje marta, najčešća cena jaja u prodavnicama u 17 gradova koje statističari prate je bila 25 dinara, dok su na pijacama u rasponu od 18 u Nišu i Sremskoj Mitrovici do 25 dinara u Novom Pazaru. U ovom gradu cena jednog komada ide i do 30 dinara.

profimedia

 

Problemi na srpskom tržištu počinju sa koronom kada su zbog zatvaranja proizvođači gomilali jaja, jer nisu imali kome da ih prodaju. Mnogi su zbog toga odustali od uzgoja živine, pa je smanjena količina jaja na tržištu. S početkom rata u Ukrajini tržište trpi novi pritisak.

"Prošle godine je došlo do ogromnog skoka inputa, sirovina za stročnu hranu, energiju, ambalažu. Tadašnja cena jaja to nije mogla da pokrije, što je uzrokovalo poremećaj u proizvodnji, pa je jedan broj naših kolega bio prinuđen da zatvori farme", kaže Rade Šćepanović, izvršni direktor farme jaja Rebra commerce.

Prodavačica Emina Gacić kaže da su se jaja mnogo bolje prodavala prošle godine, ali da ih kupci i sada traže, bez obzira što su poskupela.

"Prodaju se jaja. Pre dve godine najskuplje je bilo 12 dinara, a sada je 21 dinar", navodi Gacić.

Tokom krize, cene jaja su postepeno rasle. Pre dve godine proizvodna cena jaja je bila 7,5 dinara, a prošle godine je povećana na 11, dok danas ono košta 15 dinara. Poskupljenje proizvodnje pratili su i trgovci, a onda se sve prelilo i na kupce.

"Maloprodajna cena je možda malo veća nego što bi potrošači očekivali, u odnosu na to koliko farmeri daju, jer to je stvar trgovine i njihovog odnosa prema formiranju cene. Mi smo stalno govorili da kod jaja nema diktiranja i dogovaranja cene zato što je to artikal gde se tržišta prelivaju kao spojeni sudovi. Ako se u Bosni ili Crnoj Gori ili Severnoj Makedniji, tu gde još možemo da imamo tržište pojavi malo već razlika u ceni, jaja odmah putuju od nas do njih ili od njih do nas", kaže Rade Škorić, predsednik Udruženja živinara.

"Jaja u Srbiji najjeftinija u Evropi"

Iako u pojedinim evropskim zemljama trenutno vlada nestašica  jaja, u Srbiji ih ima i za izvoz.

"Jaja idu i u Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i u BiH, jer je i tamo sada isto nedostatak jaja. Nažalost, ne idu u zemlje EU zato što mi i dalje nemamo usaglašene sertifikate, nismo završili monitoringe sa EU. Na srpsko tržište trenutno ne dolaze jaja iz uvoza. Može da uveze jaje ko god hoće u Srbiju, ali nema interesa da ih uveze zato što su kod nas trenutno najjeftinija u Evropi", tvrdi Rade Šćepanović.

Iako su farme širom Evrope pogođene ptičijim gripom, u Srbiji to nije slučaj. Proizvođači kažu da, za razliku od prošle godine, sada ima dovoljno hrane za živinu, i tvrde da nas ne očekuju nova poskupljenja jaja za Uskrs.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Veljko Jovanović kaže za Euronews Srbija da skok cena od 30 odsto u Srbiji jeste velik, ali ne toliko, ako se uporedi sa poskupljenjima u zemljama Evropske unije. On navodi da su u Mađarskoj 80 odsto skuplja u odnosu na prošlu godinu, a u Češkoj 85 odsto. Dodaje da se može očekivati poskupljenje pred Uskrs, kada je tradicionalno najveća potrošnja jaja.

"Ne vidim da će ti globalni udari na tržište biti dramatični, iako neki skokovi cena mogu da se očekuju u narednom periodu. Imali smo udare na svetskom tržištu i neminovno je da se to i kod nas oseti. Milioni koka su morali da stradaju zbog ovoga što se dešavalo sa ptičjim gripom tako da prosto imamo situaciju da se to sada veoma oseća na tržištu", kaže Jovanović.

On napominje da je rat u Ukrajini, zemlji koja je jedan od najvećih izvoznika žitarica svakako pogodio proizvođače.

"Živinarska proizvodnja je inače osetljiva. Ranije su neke firme uspele u određenom trenutku da zarade veliki novac, a onda se dešava da plivaju na ivici održivosti. Marže su takve da se veoma lako oseti svaki poremećaj na tržištu. Dodatno je i ptičji grip pogodio dobar deo sveta, ali se mi ipak još držimo nekako po strani, dok je u SAD poskupljenje drastično i to će se prelivati", smatra Jovanović.

On napominje da srpski proizvođači proizvode dovoljno za domaće tržište i da mogu i da izvoze, uglavnom u zemlje CEFTE, dok ne rešimo sve ostale izazove koji su pred nama, a tiču se usaglašavanja veterinarskih sertifikata.

 

Euronews

U SAD se trgovcima ne isplati da prodaju jaja

U SAD su, kako piše Rojters, cene jaja porasle za čak 60 odsto u poslednjih godinu dana, što je navelo trgovinski lanac Dolar Tree, koji ima oko 8.000 prodavnica da povuče jaja iz prodaje, jer ne može da ostvari profit. U njihovim prodavnicama jaja koštaju 1,25 dolara, ali se prodaju i za 3 i 5 dolara. Menadžeri kažu da će se jaja verovatno vratiti na police kada "troškovi budu više u skladu sa istorijskim nivoima".

Oni navode da su potrošačke cene jaja čak zabeležile blagi pad prošlog meseca, ali da su u odnosu na prošlu godinu više za oko 55 odsto. Desetak velikih jaja prve klase u februaru je koštalo u proseku 4,21 dolara, što je manje u odnosu na januarski prosek od 4,82 dolara, prema podacima Banke federalnih rezervi Sent Luisa.

Kako se Uskrs približava, cene bi mogle ponovo da porastu, s obzirom da je to period godine kada cene obično dostižu vrhunac zbog pojačane potražnje.

U regionu jaja najskuplja u Hrvatskoj

Prema podacima Tržišnog cenovnog informacionog sistema u poljoprivredi (TISUP), od svih članica u Evropskoj uniji u Hrvatskoj su jaja najskuplja u veleprodaji. Kako piše Novi list,  prošlog meseca, jaja iz najprodavanjih klasa L i M u veleprodaji su koštala 292,49 evra za sto kilograma, ili više od 34.000 dinara. To znači da deset jaja u veleprodaji košta 1,8 ili 1,9 evra, dok je njihova cena u prodavnicama od 3,12 do 3,18 evra. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Novi list navodi da je Mađarska najbliža Hrvatskoj, jer je u ovoj zemlji veleprodajna cena jaja u januaru u proseku bila 277 evra za sto kilograma, dok su u Sloveniji jaja u veleprodaji bila jeftinija za čak 27 odsto nego u Hrvatskoj. Dodaju i da bi se, pošto je veleprodajna cena jaja u Hrvatskoj najveća, moglo zaključiti da su baš u Hrvatskoj i najveće cene energenata i stočne hrane, i da je Hrvatsku najviše pogodili ptičji grip, što ne stoji.

Ukazuju i na to da su jaja među retkim prehrambenim proizvodima gde domaća proizvodnja pokriva i do 90 odsto potreba, ali da ta činjenica više nije garant da će u nekoj državi cene tog proizvoda biti niže nego u državi koja se više mora oslanjati na uvoz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis