Agrobiznis

Na kakve podsticaje mogu da računaju vinogradari

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

13:25

Na kakve podsticaje mogu da računaju vinogradari
Na kakve podsticaje mogu da računaju vinogradari - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Marko Malićanin istakao je na predstavljanju nacionalne Strategije vinogradarstva 2012-2031. godine u Vršcu da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada Srbije planiraju da podrže podizanje novih zasada vinove loze.

U Gradskoj kući u Vršcu predstavljene su mere pomoći države za opremanje vinarija u vidu subvencija, kao i druge mere vezane za podsticaje pri prodaji vina i poboljšanja kvaliteta vina.

Malćanin je istakao da su vinogradari i vinari svesni činjenice da je ta grana poljoprivrede potpuno devastirana u proteklih 30 godina i da se maksimalni napori ulažu za svaki novi hektar zasada vinove loze.

"Sada se može mnogo lakše i kroz ozbiljne povraćaje od strane Ministarstva poljoprivrede dobiti novac, a novina je da na osnovu predračuna za potporu poput stubova, žica, protivigradanih mreža, može dobiti novac unapred" dodao je Malićanin.

Unsplash

 

Po novom pravilniku velike firme mogu iskoristiti povraćaje za podizanje novih vinograda do 100 hektara godišnje, a uskoro mogu očekivati i nove IPARD programe iz mere 7 odnosno seoskog turizma na osnovu koje vinari mogu unaprediti svoje vinske sale i smeštajne kapacitete koji zasigurno u našem kraju fale na vinskom putu.

Predstavljeno je i tržište vina u našoj zemlji i najavljena je podrška našim vinima u vidu rigoroznijih fitosanitarnih kontrola grožđa prilikom uvoza kao i raznih prelevmana na uvoz stranih vina na naše tržište.


"Grad Vršac aktivno će u narednom periodu raditi na podršci svojim vinogradarima, kao i razvoju vinskog turizma, prvenstveno kroz ulaganja u infrastrukturu na putevima vina. Već ove godine pristupićemo projektovanju kanalizacione mreže u Gudurici i Velikom Središtu što je neophodan preduslov za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta," kazao je član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Slobodan Jovanov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis