Agrobiznis

Dobra vest za žene koje započinju sopstveni biznis: Evo kako lakše do poljoprivrednog kredita

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2021

-

15:12

Dobra vest za žene koje započinju sopstveni biznis: Evo kako lakše do poljoprivrednog kredita
Dobra vest za žene koje započinju sopstveni biznis: Evo kako lakše do poljoprivrednog kredita - Copyright Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Ženama koje odluče da se bave agrobiznisom omogućeno je da lakše dođu do poljoprivrednih kredita i imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja prilikom sprovođenja investicionih mera iz nacionalnog budžeta i IPARD programa, a u Upravi za agrarna plaćanja ističu da je cilj da se što veći broj žena motiviše i ohrabri da pokrene sopstveni biznis.

Za mlade poljoprivrednike je 2017. godine osmišljen poseban start ap program. Kroz podsticaj od 75 odsto za nabavaku mehanizacije, opreme i kvalitetnih priplodnih grla, koji se isplaćuje po osnovu predračuna, Ministarstvo poljoprivrede nastoji da podstakne mlade da ostanu na selu i osiguraju svoju egzistenciju kroz bavljenje poljoprivredom.


"Kako bi se što veći broj žena motivisao da uđe u agrobiznis, u sistem subvencija je uvedena pozitivna diskriminacija i žene su dobile priliku da lakše dođu do poljoprivrednih kredita uz kamantnu stopu od samo jedan odsto na godišnjem nivou", objašnjava direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović.

Profimedia

 

Takođe, prilikom sprovođenja većine investicionih mera koje se subvencionišu iz nacionalnog, ali i iz budžeta EU kroz IPARD program, žene imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja, kazala je Petrović. Ona je dodala da je ova prednost veoma značajna ako se ima u vidu da je u četiri od pet IPARD javnih poziva u okviru Mere 1 broj podnetih zahteva višestruko prevazišao opredeljena sredstva po tim javnim pozivima, naročito kada su pozivi za nabavku traktora bili u pitanju.


Kao korisnice IPARD podsticaja u okviru Mere 1 žene mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu od 60 odsto. Ukoliko su mlađe od 40 godina, visina podsticaja je 65 odsto, što je slučaj i sa Draganom Ðurić iz Stanišića kod Sombora, koja je uz IPARD podršku svoju mehanizaciju obnovila nabavkom novog, savremenog traktora. Priča ove mlade i preduzimljive žene, koja je odlučila da sa svojom porodicom - mužem i dvoje dece, ostane u selu nadomak Sombora i razvija nasleđeno porodično gazdinstvo, upravo je pravi primer kako se korak po korak promišljeno investira u proizvodnju i koriste prilike i podrška koja poljoprivrednicima stoji na raspolaganju, kažu u Upravi.

Žene pomažu, muškarci gazduju

Više od petine žena u poljoprivredi Srbije ima ulogu pomažućeg člana domaćinstva, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Samo u 15 odsto slučajeva žene se javljaju u ulozi nosioca poljoprivrednog gazdinstva, od kojih je njih više od 50 odsto starije od 65 godina.Fokus Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, proteklih godina usmeren upravo ka podršci ženama i mladima u agrobiznisu, rečeno je Tanjugu u Upravi.


Dragana je prvu mehanizaciju - vučenu prskalicu, nabavila 2017. godine kroz program za mlade poljoprivrednike, a u narednom periodu je uz podršku iz nacionalnog programa nabavila i plug, rasipač mineralnog đubriva i setvospremač. Ratarsku proizvodnju je 2018. godine upotpunila proizvodnjom lešnika i uz kombinaciju sredstava iz nacionalnog budžeta za kupovinu sadnica i budžeta AP Vojvodina za sistem za navodnjavanje - podigla savremen zasad lešnika. Proizvodnja ratarskih useva, mahom uljarica i žitarica, sada se odvija na oko 40 hektara, dok je voćarstvo zastupljeno sa dva hektara. Gazdinstvo je dovoljno poraslo i ekonomski ojačalo, pa je Dragana postala i IPARD korisnik. Na prvom IPARD javnom pozivu za nabavku novog traktora ostvarila je pravo na subvenciju za novi Džon Dir traktor.

Kako kaže, bez IPARD podrške od 65 odsto ne bi se usudila na ovako smeo poduhvat i nabaku traktora od skoro osam miliona dinara. Planira da obezbedi novi prostor za svoju mehanizaciju i trenutno razmatra koja od mera koje joj stoje na raspolaganju najbolje odgovara njenom novom poduhvatu. Nakon pozitivnih iskustava, kaže da bi se ponovo opredelila za IPARD.


"Zaista nije teško, a sigurno je. Angažovali smo konsultantsku kuću koja nam je pomogla da pripremimo dokumentaciju i ostvarili podsticaj bez ikakvih dodatnih problema. Na osnovu mog iskustva, procedura jeste za nijansu složenija nego za ''naše'' podsticaje, ali je dobro što već unapred znate da li ispunjavate uslove ili ne. Pozivam mlade ljude da se dobro informišu, jer podsticajna sredstva i te kako postoje, samo treba izabrati pravu meru i dobro planirati svaki korak", poručila je Dragana.

Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Petrović ističe da je potrebno promovisati primere uspešnih žena u agrobiznisu, kako bi ih imali što više.

"Dragana je svoju priču započela uz subvencije koje ministarstvo pruža mladim poljoprivrednicima i nastavila da razvija svoje gazdinstvo kroz razne podsticaje koji su joj stajali na raspolaganju. A upravo cilj svakog poljoprivrednika je da njegovo gazdinstvo raste", navela je ona.
 

Komentari (0)

Biznis