Agrobiznis

"Više ni ne kukamo": Pšenica lošeg kvaliteta, poljoprivrednici nezadovoljni cenom, ali tržište će biti dobro snabdeveno

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Petar Alimpijević

10/07/2023

-

17:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Žetva pšenice je u punom zamahu, ali ove godine rod neće biti izuzetnog kvaliteta kao što je to bio slučaj prethodne godine, jer već postoje problemi sa kvalitetom pšenice. Vremenske prilike ove godine nisu išle u korist proizvođača, a u korist im ne ide ni aktuelna cena od 20 dinara po kilogramu. U novu tržišnu 2023/2024. godinu koja je za pšenicu počela 1. jula, ušlo se sa rekorodnim zalihama od preko milion tona odličnog kvaliteta. To znači da će naše tržište biti dobro snabdeveno. 

Trenutna cena pšenice na novosadskoj Produktnoj berzi iznosi 20,3 dinara za kilogram, što je znatno niže nego prethodne godine, ali treba uzeti u obzir da cena zavisi od prihoda, a ove godine očekuje se 20 odsto više proizvodnje nego lani. I cena uglavnom raste tokom kasnijih meseci, što znači da proizvođači mogu da skladište pšenicu i odlože isplatu. 

Prosečni ovogodišnji prinosi na nivou zemlje još uvek se ne mogu odrediti, ali kako navodi Sunčica Savović iz Žita Srbije, sa sigurnošću može da se kaže da se oni kreću od tri do sedam tona po hektaru i da nas ove godine očekuje jedan prosečan rod. 

Euronews

"Kiše su svakako učinile mnogo negativnog ove godine. Nažalost, ove godine nećemo imati rod izuzetnog kvaliteta kao što je to bio slučaj prethodne godine, postoje već razliciti problemi sa kvalitetom, biće sumirani na kraju žetve kako bismo imali neki prosečan izgled za kompletan rod. Što se tiče cena, naravno da kiša neće uticati na cenu osim ako ne mislimo prenosno u tom smislu što je kvalitet slabiji. Kako smo dve godine zaredom imali prvo rekordan, a onda i izuzetno dobar rod odličnog kvaliteta, zaista bi bilo pravo iznenađenje da je to mogao biti slučaj i ove godine", rekla je Savović. 

"Više i ne kukamo, sad smo totalno u nekoj hibernaciji"

Kada se spoje nepovoljne vremenske prilike i cena sa aktuelnom situacijom na tržištu pšenice, prema rečima ratara, to neće biti borba za prihode, već za egzistenciju.

Poljoprivrednik iz Krčedina Radoslav Adamović 35 godina se bavi tim poslom i, kako kaže, ovo je do sada najlošija godina za srpskog poljoprivrednika.

"Ulog je bio ogroman, inputi su nam porasli. Ja sam pravio neku matematiku, znači 179.000 dinara po hektaru mi je ulog. Znači treba mi nekih osam tona da bih bio na nuli. Ako bude 22 dinara, ako bude 20 znači treba mi i više. U takvoj smo sada situaciji da više i ne kukamo, sad smo totalno u nekoj hibernaciji ... ", rekao je Adamović za Euronews Srbija. 

Bez obzira na to što cena uglavnom raste tokom kasnijih meseci pa proizvođači mogu da skladište pšenicu i odlože isplatu, ipak, mnogi nisu u mogućnosti da čekaju.

"Ja bih skladištio jer mislim da može pšenica dogurati bar do 26, 27 dinara. Međutim, mislim da neću biti u mogućnosti to da uradim, pošto sam kao i većina poljoprivrednika zadužen, što kreditno što za repromaterijal, što znači da ću verovatno biti prinuđen da veliki deo prodam odmah", kaže Adamović. 

Zbog prošlogodišnje situacije sa zabranom izvoza žitarica, Adamović procenjuje da je Srbija izgubila 40 odsto međunarodnih kupaca. Posledica toga su naslagani viškovi a poljoprivrednici su osuđeni na monopol domaćeg tržišta. 

"Na jesen se očekuje smanjenje površina zasejanih pšenicom"

Zbog niza faktora i okolnosti i izazova u u prethodnoj tržišnoj godini za pšenicu, Savović kaže da će uz rekorne zalihe, naše trziste biti dobro snabdevano. 

"Što se tiče regionalnog tržišta i uopšte uticaja na cene, pre svega će uticaj imati imati kretanje cena na svetskom trzistu, kada govorimo o viškovima koji su za izvoz, a to znači ponuda i potražnja", rekla je Savović. 

profimedia

 

Na pitanje kako će eventualno produženje ili neproduženje sporazuma o tansportu crnomorskim koridorom između Rusije, Ukrajine u UN uticati na proizvodnju i plasman naše pšenice, Sunčica Savović kaže da bilo koji ishod neće uticati nikako na proizvodnju naše pšenice, ali verovatno se na jesen može očekivati smanjenje površina koje će biti zasejane pšenicom s obzirom na to da se sa velikim zalihama ulazi u novu godinu. 

"Što se tiče uticaja na plasman naše pšenice i na cene, već je skoro sasvim izvesno da sporazum o transportu žitarica crnomorskim koridorom neće biti produžen. Ostaje još nekoliko dana da vidimo koliko je to tačno, ali u svakom slučaju, sve ovo vreme od početka rata u Ukrajini, ta država je uz pomoć svih zemalja EU i SAD radila zaista mnogo na poboljšanju infrastrukture u ukrajinskim dunavskim lukama i u tom smislu neće biti nekih većih zastoja u transportu ukrajinskih žitarica u odnosu na ono na šta je tržište već naviklo. Za nas to može značiti nešto malo veću šansu da robu, odnosno naše viškove plasiramo negde, ali ono što ne sme da se zaboravi jesu izuzetno veliki problemi koje imamo sa logistikom, sa smanjenjem broja plovila i kompanija koje se bave transportom rasute robe na Dunavu. U tom smislu zaista je velika nepoznanica šta ćemo moći uz i niz Dunav da izvezemo", navodi Savović. 

Naredni dani biće bez kiše i žetva može spokojno da se privodi kraju. Ostaje pitanje koliko će spokojno poljoprivrednici prodati pšenicu i uložiti u narednu setvu? 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis