Agrobiznis

Broj žarišta afričke kuge svinja smanjen, Ministarstvo apeluje na poštovanje mera

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

16:10

Broj žarišta afričke kuge svinja smanjen, Ministarstvo apeluje na poštovanje mera
Broj žarišta afričke kuge svinja smanjen, Ministarstvo apeluje na poštovanje mera - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom ove nedelje broj žarišta na kojima je dijagnostifikovana afrička kuga svinja smanjio se za 10 opština, a u narednim danima očekuje se završetak bolesti na još osam žarišta, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Kako navode, ovo smanjenje broja žarišta ukazuje da mere koje se sprovode na terenu donose rezultate i da se smanjuje intenzitet ove bolesti.

Povodom sadržaja koji se pojavio na društvenim mrežama, u kojem se šire zlonamerne neistine i obmanjuju šire mase, poručujući građanima da se ne pridržavaju protokola i mera koje nalaže zakon i Uprava za veterinu, Ministarstvo apeluje na sve građane da se o zvaničnim informacijama o afričkoj kugi svinja, o protokolima, procesima i merama koje se sprovode isključivo informišu putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva i Uprave za veterinu – sajtova i društvenih mreža.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja, a glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne mere biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje. Iz tog razloga još jednom apelujemo na građane da ne šire dezinformacije i neistine kako bismo prevenirali obmanu naroda i dalje širenje bolesti, usled sprečavanja službenih lica da obavljaju propisane dužnosti", navodi se u saopštenju. 

Pozivaju sve vlasnike i držaoce svinja da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i u što kraćem periodu preduzele sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja afričke kuge svinja.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis