Društvo

Velike štete zbog afričke kuge: Obori bez svinja, stručnjaci predviđaju rast cena svih vrsta mesa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2023

-

14:18

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je do sada zbog afričke kuge svinja eutanazirano 31.400 svinja, što nije veliki broj s obzirom na činjenicu da u zemlji ima oko dva i po miliona ovih životinja.

Bez obzira na to što poljoprivrednici tvrde da država isplaćuje naknadu za sve eutanazirane životinje, mnogi stočari se žale na prazne obore, a stručnjaci predviđaju da će bolest pogoditi sve građane i to - preko novčanika.

Uvoz živih životinja je na istom nivou kao i prošle godine, ali je njihova cena porasla za 45 odsto.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije za RTS kaže da će svinjetina koja je u Evropi već poskupela za 30 do 40 odsto poskupeti i u Srbiji. Taj rast će. kako ocenjuje, pogurati nagore i cene drugih vrsta mesa jer će se koristiti kao zamena za svinjetinu.

"Oni koji se bave prodajom svinjetine svakako će imati u vidu ekonomsku moć stanovništva. Cene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana poslednjih šest meseci", kaže Bojan Stanić.

Neki obori posle decenija ostali sasvim prazni 

Veliku štetu zbog posledica afričke kuge pretrpeli su poljoprivrednici u opštini Šid. Mnogi od njih prvi put u svom životu nemaju nijednu svinju u oborima, dok oni čije su svinje i dalje zdrave svakoga dana strahuju za njihovu budućnost.

Siniša Todorović iz Morovića, u opštini Šid, je za svojih 39 godina života prvi put doživeo da gleda u prazan svinjac. U razgovoru za Euronews Srbija kaže da mu je afrička kuga pokosila svinje. Kaže da ih je imao 11, a u subotu, 19. avgusta, uginula je krmača i nakon čega je znao šta sledi, a to je prazan obor.

"Došli su nadležni. Prvo su pogledali tu uginulu krmaču. I onda su krenuli redom - ostale svinje koje su bile zdrave na imanju da ubijaju strujom, nešto puškama za uspavljivanje. Trenutno što možete videti ovde iza da nema ni jednog svinjčeta ...", priča Todorović.

Kroz suze za Euronews Srbija kaže da nikada nije mogao da pretpostavi da će doživeti ovako nešto.

"Kad naučite na nešto od malena i onda dođete u situaciju da vidite ovako ove prazne svinjce i ovo ... ", kaže.

Šteta je popisana i obećana mu je finansijska nadoknada. Za Sinišu je, ipak, to samo simbolična pomoć. Objašnjava da je kuga ugrozila finansije cele porodice.

Unsplash

 

Sa druge strane pun obor nalazi se kod Milke Jovanović koja živi nekoliko kilometara dalje u selu Višnjićevo. Kod nje može da se dođe samo do kapije koja razdvaja dva dvorišta. Inače, Jovanovići uzgajaju oko 200 svinja, one su za sada zdrave, ali kuga vreba, pa ne puštaju nikoga da im se približi.

"Znači mi smo non-stop na telefonu. Kako je, je li dobro, je li kod tebe dobro, jeste, kod mene, dezinfikujem, dezinfikuješ, stavi barijeru, stavio sam, čuo sam ovo, čuo sam ono ... Mi jadni šta god čujemo - mi radimo", kaže Jovanović i dodaje da je uzgoj svinja posao koji se u njhovoj porodici nasleđuje sa kolena na koleno.

U Srbiji je do sada zbog afričke kuge svinja eutanazirano 31.400 svinja, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. Ona kaže da to i nije veliki broj budući da u zemlji ima oko dva i po miliona ovih životinja.

"Stanje je takvo da je zaraza afričkom kugom, otkada se ona pojavila proglašena u 45 jedinica lokalne samouprave, u 10 jedinica je već odjavljena, a u osam će to biti urađeno u narednih pet dana", rekla je Tanasković.

Krnjaić: Prevencija ključna u borbi protiv virusa

Afrička kuga svinja mogla bi da potraje mesecima, a konačnu odluku o povratku svinja u obore doneće Ministarstvo poljoprivrede, izjavio je za Euronews Srbija profesor veterinarske medicine Dejan Krnjaić.

On je apelovao na uzgajivače da pozovu veterinare ukoliko uoče simptome bolesti kako bi od države mogli da naplate štetu, što je, kako kaže, država do sada korektno činila, a novac isplaćivala u roku od mesec dana.

"U teoriji, to bi moglo da traje jedno mesec ili dva, ali u praksi zavisi od slučaja do slučaja i nije baš lako predvideti. Može da potraje mesecima. Uprava za veterinu pri Ministarstvu vererine donosi odluku o ponovnom useljenju samih farmi. Verujem da će proći meseci da takve farme budu ponovo pune", kaže on.

Uzimajući u obzir da je Krnjaić ranije bio načelnik Uprave za veterinu kaže da je njegovo iskustvo pokazalo da je država spremna da u ovim situacijama pomogne gazdinstivma kako bi nadoknadili štetu.

Euronews

"Reč je o bolesti koja ostavlja velike posledice. U moje vreme imali smo ptičiji girp i država je pronalazila načine da nadoknadi štetu. Apelujem na sve da čim vide životinje koje su malaksale odmah zovu veterinara. Država je dosad uvek nadoknađivala štetu. Siguran sam da će svi dobiti adekvatnu nadoknadu. Svako se bori za sebe. Niko od vlasnika ne treba da daje svojim prijateljima da dolaze do životinja, treba da se vrši definfekcija obuće, da se ne koriste pomije već proverena hrana za životinje. Prevencija je važna u svemu tome. Kontrola samih svinja može da spreči ulazak virusa", rekao je Krnjaić.

Kaže da nije optimističan kada je u pitanju odlazak ove bolesti sa naših prostora.

"Mislim da ćemo morati da u vremenu koje dolazi da naučimo da živimo sa ovom bolešću. Na žalost, ne postoji vakcina. Jedino što može da se uradi su sigurnost i bezbenost. U EU kada je došlo do ove bolesti, oni su doneli nove propise. Vlasnici mora da znaju na koji način da spreče unošenje virusa na svoje gazdinstvo. Nisam optimista da će virus brzo da ode sa naše teritorije, zbog toga mora da se gleda šta činiti dalje", rekao je.

U toku 33. Roštiljijada u Leskovcu - kontrole su redovne i pojačane

Sa druge strane, na jugu Srbije, u Lekovcu, u toku je 33. Roštiljijada. Kako reporterka Euronews Srbija javlja, prema podacima Ministarstva poljoprivrede u Jablaničkom okrugu nisu zabeleženi slučajevi Afričke kuge kod domaćih svinja ali oprez svakako postoji.

Kako kažu iz Munistarstva, svakodnevno se sprovode kontrole koje su ovih dana pojačane. Veterinarska i sanitarna inspekcija svakog dana kontrolišu štandove, proizvođače, ali i klanice odakle se oni snabevaju mesom. 

Proizvođači takođe sve ovo potvrđuju, dodajući da se svakodnevno uzimaju svi potrebni brisevi kako bi se uradile sve neophodne kontrole. Za sada, prema rečima nadležnih, nisu zabeležene nikakve nepravilnosti.

Euronews

"Inspekcija nam je od osam sati tu. Tu su Veterinarska, santirarna... sva roba je pregledana, pečatirana. Piše kada je klano i u koliko sati", rekli su sa jednog od štandova u Leskovcu.

Neki proizvođači kažu da svakako afrička kuga, pored inflacije, utiče na cenu mesa. Građani kažu da nisu uplašeni i da bez razmišljanja kupju meso.

"Nisam zabrinuta, pa nisam ni oprezna. Narod ne obraća pažnju na to", kažu Leskovčani.

Ove godine na Roštiljijadi učestvuje 13 izlagača, a manifeaciju u toku od sedam dana poseti oko 100.000 ljudi i potroši se više od 50 tona mesa.

Komentari (0)

Srbija