Aktuelno

Skupštinski odbor doneo zaključak u vezi afričke kuge svinja, preporučena pojačana kontrola zaraženih područja

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

12:26

Skupštinski odbor doneo zaključak u vezi afričke kuge svinja, preporučena pojačana kontrola zaraženih područja
Skupštinski odbor doneo zaključak u vezi afričke kuge svinja, preporučena pojačana kontrola zaraženih područja - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, doneo je zaključke u vezi zarazne bolesti afričke kuge svinja, da bi se izbegle još veće ekonomske štete.

Odbor je preporučio je resornom Ministarstvu da uz podršku lovačkih saveza pod kontrolu stavi divlje svinje i mangulice i druge napuštene autohtone vrste odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate, a da vlasnici autohtonih vrsta kontrolu nad životinjama uspostave na svojim imanjima. 

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, Odbor preporučuje pojačanu kontrolu zaraženih područja koja uključuje saobraćajnice, kontrolu i dezinfekciju prevoznih sredstava i ljudi koji su u prevoznim sredstvima ili se kreću po zaraženim i kontaktnim područjima.

"Da vlasnici životinja sa pojačanom pažnjom prate zdravstveno stanje svojih životinja i da svaku promenu zdravstvenog stanja prijave veterinaru", kaže se u saopštenju.

Odbor smatra da treba razmisliti o ideji Privredne komore o kompenzacionom fondu, u vezi ove i drugih šteta.

Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zaključak ie doneo na sednici održanoj 1. avgusta, a na osnovu člana 56. Poslovnika Narodne skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija