Biznis vesti

Istekao rok za prijavu za 10.000 dinara pomoći: Prijavljeno 1.100.668 dece, zna se i kada će novac biti isplaćen

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

11:20

Istekao rok za prijavu za 10.000 dinara pomoći: Prijavljeno 1.100.668 dece, zna se i kada će novac biti isplaćen
Istekao rok za prijavu za 10.000 dinara pomoći: Prijavljeno 1.100.668 dece, zna se i kada će novac biti isplaćen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je prijava dece za novčanu pomoć od 10.000 dinara završena noćas i da je za ovaj vid pomoći prijavljeno 1.100.668 dece. Mali je naveo da će taj iznos 25. i 26. septembra biti isplaćen za decu.

"Prijavilo se 840.000 roditelja, što majki, što samohranih očeva. To samo pokazuje da smo na pravi način napravili ovu meru i da smo je primenili u pravom trenutku. Septembar je, krenula je škola, svima treba neka pomoć. Videli ste da je to dodatni način da se borimo protiv inflacije", rekao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na jeftinije cene još 16 proizvoda u akciji "Bolja cena", koje su počele da važe od juče, navodeći da je ispunjeno obećanje koje je dato građanima.

"Za mene je važno da smo ispunili prvo obećanje koje smo dali. Predsednik Srbije je rekao da će od srede 16 proizvoda biti na sniženju, otišao sam da vidim da li je tako i da li tih proizvoda ima dovoljno. Reč je o dodatnom sniženju na proizvode od pre desetak dana", naveo je Mali.

Dodao je da je značajno da se građani znaju da postoji borba za njihov životni standard i da se snizi inflacija, koja je, kako je objasnio, uvezena i posledica globalnih dešavanja, poput energetske krize, korone i sukoba u Ukrajini.

"Svakodnevno se borimo da umanjimo te negativne posledice i ne samo da sačuvamo već i da povećamo životni standard građana Srbije. U snižavanju inflacije pomoći će i ove naše akcije. U decembru će inflacija biti jednocifrena - osam odsto, a prosek za narednu godinu je 4, 9 odsto", naveo je Mali.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kako je rekao, u međuvremenu je doneto nekoliko mera koje će pomoći u povećenju životnog standarda ljudi, kao što je odluka Narodne banke Srbije da limitira kamatne stope na stambene kredite, dok istovremeno Evropska centralna banka nastavlja sa povećanjem kamatnih stopa.

Podsetio je da su juče medicinski i stomatološki tehničari dobili prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto i da su oni prva grupa zaposlenih u javnom sektoru kojima će leći na račune veća primanja.

"Veće plate za 5,5 odsto dobiće naši prosvetari, medicinske sestre, tehničari, negovateljice u ustanovama socijalne zaštite", rekao je on.

Ministar je podsetio da će od oktobra biti povećane penzije, a da će od januara biti još uvećane za još 14,8 odsto, pa će prosečna penzija iznositi 390 evra.

"Za naše najstarije sugrađane biće još jedna jednokratna pomoć od 20.000 dinara krajem novembra, početkom decembra", naveo je on.

Mali je rekao i da Srbija uprkos krizi raste, te da beleži rast BDP-a od 0,9 u prvom, odnosno 1,7 odsto u drugom kvartalu ove godine, ali i da istovremeno drži udeo javnog duga u BDP-u pod kontrolom na 51 odsto, dok je javni dug evrozone 91-92 odsto.

"Stabilni smo i zato možemo svako obećanje da ispunimo", poručio je Mali.

On je rekao da će u decembru u Srbiji prosečna plata iznositi 840 evra, dok je pre deset godina iznosila 331 evro. 

"Uprkos krizi na pravi način se borimo da umanjimo negativne posledice", rekao je on.
Mali je podsetio i da je država od početka pandemije pomogla građane i privredu sa tri paketa podrške, ukupno u vrednosti više od devet milijardi evra.

Uprkos pandemiji, istakao je, sačuvali smo makroekonomsku stabilnost i beležimo rekordan broj zaposlenih u Srbiji kojih sada ima oko 2.360.000. 

"To je rekordna zaposlenost, odnosno imamo rekordno nisku stopu nezaposlenosti od 9,6 odsto, dok je pre deset godina ona iznosila 25,9 odsto", naveo je on.

Mali se zahvalio penzionerima koji razumeju politiku svega što se sprovodi, te pozvao one koji nisu do sada, da se prijave za penzionersku karticu koja će im od 1. oktobra donositi brojne popuste i pogodnosti, budući da se za ovaj program do sada prijavilo oko 600 kompanija. 

Kako je naveo, u pitanju su trgovinski lanci, marketi, apoteke, zdravstvene ustanove, pozorišta, uslužne delatnosti, ali i "Putevi Srbije", NIS i slično, gde će sve penzioneri imati popuste pri kupovini.            

 

Komentari (0)

Biznis