Biznis vesti

Gačević: CEFTA doprinela ekonomskom rastu regiona i povećanju robne razmene

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2023

-

17:32

Gačević: CEFTA doprinela ekonomskom rastu regiona i povećanju robne razmene
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

CEFTA je značajno doprinela ekonomskom rastu regiona koji pokriva, a prošle godine obim robne razmene u CEFTA regionu dostigao je 8,8 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 112 odsto u odnosu na 2014. godinu, izjavila je v.d. direktora CEFTA Sekretarijata Danijela Gačević.

Ona je na sastanku "Zajedničko regionalno tržište - odskočna daska prema jedinstvenom tržištu EU" u okviru Berlinskog procesa izjavila da je prema Balkan barometru, lane 61 odsto kompanija prijavilo koristi od CEFTA, što je značajan porast u odnosu na 37 odsto iz 2015. godine, saopštila je CEFTA.

Prema njenim rečima brojke pokazuju da region ima još neiskorišćenog potencijala, a kako bi se on iskoristio CEFTA se zalaže za rešavanje necarinskih barijera, pojednostavljenje dokumentacije za robu i usluge i unapređenje digitalizacije trgovine u skladu sa politikama i standardima Evropske unije (EU).

"Naša poruka je jasna, ne postoje prečice na putu prema EU. Preduslov za dalji napredak u tom pravcu je usvajanje odluka koje su usaglašene zajedničkim radom ekspertskih timova svih CEFTA zemalja. Sedam ključnih odluka čekaju usvajanje kao korak prema daljem napretku i stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta, našeg mosta prema jedinstvenom tržištu EU", navela je Gačević.

Ministri ekonomije Berlinskog procesa, predstavnici Evropske unije i drugi partneri pozvali su sa ovog skupa na brzu implementaciju aktivnosti zajedničkog regionalnog tržišta u ekonomijama Zapadnog Balkana, koje će doneti konkretne i direktne pogodnosti za kompanije i ljude u regionu.

Ovo je posebno važno imajući u vidu nedavno objavljeni Novi plan rasta Evropske komisije za region, koji se odnosi na postepenu integraciju u jedinstveno tržište EU.

Ministri su pozvali na jačanje napora u primeni Ekonomskog i investicionog plana i drugih inicijativa, kao što su CEFTA-TCT zeleni koridori.

Zdravko Ilić iz CEFTA Sekretarijata je istakao da se konkurentnost kompanija i standard ljudi iz zemalja članica mogu povećati integracijom njihovih platnih sistema i pojeftinjenjem trgovačkih transakcija.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis