Privreda

Momirović: Mađarska je među pet najznačajnijih zemalja partnera u trgovinskoj razmeni Srbije

Komentari

Autor: FoNet

29/03/2023

-

14:39

Momirović: Mađarska je među pet najznačajnijih zemalja partnera u trgovinskoj razmeni Srbije
Momirović: Mađarska je među pet najznačajnijih zemalja partnera u trgovinskoj razmeni Srbije - Copyright Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ukupna trgovinska razmena sa Mađarskom u januaru ove godine bila je 272,8 miliona evra, od čega je izvoz iznosio 148,3 miliona evra, a očekujemo da do kraja godine obim ukupne robne razmene bude veći od prošlogodišnjih 3,65 milijardi evra, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović. On je nakon današnjeg sastanka sa ambasadorom Mađarske Jožefom Zoltanom Mađarom rekao da se "prijateljstvo s Mađarskom raste i učvršćuje i u ovim teškim vremenima".

"Koliko su naše dve zemlje bliske u svakom pogledu svedoči i podatak da je u poslednjih 10 godina vrednost robne razmene značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza delova i komponenata automobilske industrije. Mađarska je nama izuzetno važan trgovinski partner, među pet država kada je reč i o izvozu i o uvozu“, naglasio je Momirović.

On je ocenio da će "održavanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju čije je sledeće zasedanje 9. i 10. maja u Beogradu", biti prilika da sa timom ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Sijart, brojnim privrednicima iz Mađarske i Srbije, razgovara "u cilju privlačenja novih investicija, kao i otvaranja novih poslovnih šansi" za kompanije iz Srbije.

Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

 

Na sastanku sa ambasadorom Mađarske više reči je bilo CEFTA/TCT zelenim koridorima, jer

je za Srbiju od velike važnosti njihovo proširenje na granične prelaze sa državama
članicama EU, a sa ciljem smanjenja čekanja prilikom transporta robe.

"Poslednjih godina Mađarska pokazuje sve veći interes za ulaganja na celoj teritoriji Srbije, posebno kada je reč o ulaganju u oblasti automobilske, građevinske i prehrambene industrije, obnovljivih izvora energije, vodoprivrede i zaštite životne sredine", navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Vesić: Novi zajednički projekti na Dunavu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se danas u Budimpešti sa predsednikom mađarske Privredne komore za Zapadni Balkan Atilom Galambašem, a na sastanku je razmatran srpsko-mađarski sporazum u okviru kojeg je Mađarska obezbedila za projekte vredne 80 miliona evra u Srbiji.

Najavili su da će kandidovati nove zajedničke projekte, a pre svega na Dunavu i da će dve komore raditi na tome da se se ubrza prelaz kamiona preko granice.

Vesić je rekao za Tanjug posle sastanka, u ambasadi Srbije u Budimpešti, da Mađarska pomaže sa 80 miliona evra realizaciju projekata u oblasti infratrukture i zaštite životne sredine u Srbiji.

"Razgovarali smo o tome kako je do sada sprovođen sporazum i da je bilo dosta problema i dogovorili se kako ćemo ubuduće realizovati sporazum, kako bi mogli da pričamo o novim sporazumima. Važno je da se po ovom sporazumu trenutno završavaju projekti za izmuljavanje dva jezera, jedno je Međuvršje, a drugo Bubanj. Radi se i projektovanje kanliazacije u Lebanu sa prečistačem sa preoradu otpadnih voda", naveo je Vesić.

Najavio je da će u narednih nekoliko nedelja biti zakazana sednica radne grupe koja će definisati nove projekte koji će se raditi u okviru zajedničkog sporazuma.

"Na sednici dve vlade koja se očekuje u narednom periodu biće produžen ovaj sporazum i dogovorićemo se kako će se finansirati projekti. Kandidovali smo i neke nove zajedničke projekte, pre svega na Dunavu, koji bi mogli da uđu u međudržavni sporazum. Razgovarali smo i kako da dve komore, srpska i mađarska, utiču više na to da naši kamioni koji ulaze u Mađarsku prolaze brže graničnu kontrolu", naveo je on.

Prolazak kamiona samo uz skeniranje bar koda

Kako kaže, ideja je da se napravi razmena podataka, prilikom pravljenja neke vrste e-tovarnog lista kako bi naši kamioni koji ulaze u Mađarsku samo skeniranjem bar koda mogli da prolaze bez dodatne provere i dokumentacije.

To će biti deo priče o novim zajedničkim integrisanim prelazima koji treba da omoguće da kamioni prolaze brže, dodao je Vesić.

Izrazio je očekivanje da će dve zemlje dati novi impuls u sprovođenju sprsko - mađarskog sporazuma.

"Zahvalni smo Mađarskoj koja je odvojila 80 miliona evra za projekte u Srbiji, i to samo za projektovanje. Žao mi je što to nije išlo brže, jer ako neko hoće da vam pomogne, treba da se potrudite da se to i dogodi. Krenućemo u realizaciju ovih projekata koji su dokaz prijateljstva Mađarske i Srbije", naveo je Vesić na kraju dvodnevne posete Budimpešti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis