Privreda

Srbija danas započela pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2023

-

12:33

Srbija danas započela pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom
Srbija danas započela pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom - Copyright MUST/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar trgovine Tomislav Momirović izjavio je da je Srbija danas započela pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini s Južnom Korejom, saopštili su iz Ministarstva trgovine. Ministar je naveo da je u prošloj godini ukupna robna razmena sa Republikom Korejom iznosila 584,5 miliona dolara, što je povećanje od približno 19 odsto u odnosu na 2021. godinu.

"Nakon zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini, očekujemo da robna razmena između naše dve zemlje bude i preko dve milijarde dolara godišnje", izjavio je  Momirović nakon današnjeg onlajn sastanka sa predstavnicima Ministarstva trgovine Republike Koreje.

Momirović je naveo da kada je reč o dodatnom unapređenju trgovinske razmene Republike Koreje i Srbije postoji potencijal navodeći kao primer da je Mađarska uspela da privuče više od 6 milijardi evra stranih direktnih investicija iz Republike Koreje. 

"Iako je otvoren veliki broj kompanija čiji su vlasnici iz ove zemlje, očigledno je da je prostor u našoj trgovinskoj saradnji i investicijama mnogo širi i mnogo veći od postojećeg. Jedan od proriteta ministarstva na čijem sam čelu je privlačenje investicija i razvoj trgovinskih odnosa, a smatram da u našim ekonomskim ondosima sa Republikom Korejom leži neverovatna šansa", rekao je Momirović.

Ministar je dodao da je u cilju privlačenja novih investicija, kao i otvaranja novih tržišta, Ministarstvo trgovine angažovano na pregovorima o sporazumima o slobodnoj trgovini i sa Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, saopštilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis