Privreda

Momirović: Suzbijanjem sive ekonomije do postizanja fer uslova poslovanja

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2022

-

17:01

Momirović: Suzbijanjem sive ekonomije do postizanja fer uslova poslovanja
Momirović: Suzbijanjem sive ekonomije do postizanja fer uslova poslovanja - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Razvoj privatnog sektora, privlačenje novih investicija, jačanje ekonomske saradnje sa regionom i zemljama EU i ostvarivanje benefita za građane Srbije, ali i suzbijanje sive ekonomije prioriteti su nove vlade, rekao je danas na konstitutivnoj sednici Saveza za fer konkurenciju u NALED-u ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

On je istakao da državni organi i privrednici moraju međusobno da sarađuju kako bi se podigao na viši nivo životni standard u zemlji, unapredilo poslovno okruženje, a domaće tržište postalo konkurentnije. Momirović je istakao značaj daljeg rada na novom Programu za suzbijanje sive ekonomije i promovisanju fer uslova poslovanja koji sprovodi NALED u saradnji sa privredom i državnim institucijama.

"U saradnji sa NALED-om i članovima Saveza u naredne dve godine ćemo sa posebnom pažnjom raditi na daljem unapređenju inspekcijskog nadzora sa ciljem suzbijanja sive ekonomije", rekao je Momirović.

Naglasio je da će kroz tu saradnju ostati dosledni jačanju preventivno-savetodavne uloge inspekcije, ali i sprečavanju i suzbijanju nelegalne trgovine u različitim oblicima. Momirović je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da na sednici Saveza za fer konkurenciju ”Nove mere za suzbijanje sive ekonomije" govori po prvi put od kako je na čelu Ministarstva spoljne i unutrašnje tgovine.

"Privredni sektor je stub razvoja svake države", poručio je Momirović i istakao da je ključno za razvoj privrede da se suzbije siva ekonomija i svede na minimum delovanje nelojalne konkurencije, a inspekcijska kontrola dodatno unapredi.

Podsetio je na to koliko je Vlada Srbije u poslednjih deset godina uradila za unapređene života, ekonomski rast i poboljšanje uslova poslovanja u zemlji, ističući da je u znatnoj meri porastao BDP, kao i da je porasla minimalna i prosečna plata u zemlji, za šta su u velikoj meri zaslužni domaći privrednici.

Poseban fokus Vlade Srbije, kazao je Momirović, biće na unapređenju saradnje sa regionom, čemu posebno doprinosi inicijativa Otvoreni Balkan. "Samo zajednički možemo da napravimo atraktivno tržište", zaključio je Momirović.

Komentari (0)

Biznis