Biznis vesti

Decenija Pojasa i puta: Koliko su rezultati kineske inicijative ubedljivi i koje države su je dobro iskoristile?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Lana Nanovski

18/10/2023

-

21:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Kineski predsednik Si Đinping rekao je na ceremoniji otvaranja da Kina ne prihvata blokovsku politiku, da se protivi jednostranim sankcijama i da je spremna da uloži napore da se modernizuju sve zemlje sveta.

Tokom deset godina, u inicijativi Pojas i put učestvovalo je 150 zemalja koje čine tri četvrtine svetske populacije, a  Kina je u tom periodu uložila u više od 3.000 projekata. Kina tvrdi da je taj projekta transformisao svet.

Naučni saradnik u Centru za studije Pojasa i puta pri Institutu za međunarodnu politiku i privredu Aleksandar Mitić rekao je za Euronews Srbija da je incijativa "Pojas i put" najveći globalni infrastrukturni razvojni prijekat 21. veka i da su njeni rezultati posle 10 godina ubedljivi. 

On kaže da je Kina potpisala sporazume o saradnji sa više od 150 država i više od 30 međunarodnih organizacija. 

Euronews Srbija

"Kina je, pre svega, radila na stvaranju infrastrukturnih koridora u južnoj i jugoistočnoj Aziji gde se povezivala, približavala pomorskim putevima", rekao je Mitić.

Mitić kaže da je Kina izgradila 100.000 kilometara puteva i 10.000 kilometara železnice u Africi što doprinosi tome da Afrika izađe, koliko je god moguće, iz stanja vrlo teške infrastrukturne bede. To znači manju nezaposlenost u Africi, manje migratorne pritiske, što je benefit i za Evropu.

Luka Pirej koja je deo "Pojasa i puta" je, kako kaže Mitić, od jedne zastarele luke kakva je bila do 2010. postala vodeća luka na Mediteranu, jedna od pet vodećih u Evropi. 

On smatra da nisu sve države iskoristile incijativu na isti način, ali da su Srbija i Mađarska to učinile na savršen način. 

"Poljska je iskoristila na dobar način, pogotovo u prvim godinama pre nego što je pod pritiskom Donalada Trampa malo stala. Baltičke zemlje su praktično zaustavile tu saradnju", rekao je Mitić. 

Srbija u Pekingu potpisala 18 sporazuma sa Kinom 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da je u Kini potpisano 18 sporazuma sa tom zemljom, što je kako je rekao, rekordan broj, kao i da je reč o dokumentima koji predviđaju stratešku saradnju. 

Vučić je ocenio da inicijativa "Pojas i put" stremi jačanju saradnje država u cilju prosperiteta celog čovečanstva i razvoja globalne ekonomije i istakao da je Kina sa Evropskom unijom jedan od najvažnijih motora ekonomskog jačanja Srbije poslednjih godina.

"Ja se nadam da će uskoro i da u tom najširem kontekstu pomenem i pčelari i sportski treneri videti koristi iz sporazuma koje smo potpisali. Takođe danas smo govorili o povezanosti i onome što donosi put i svila pojas i razgovarali o svemu što mislimo da je važno da učinimo u budućnosti i moramo da učestvujemo zajednički u modernizaciji naših zemalja. Srećan sam što imamo institut za veštačku inteligenciju što počinjemo pre kraja godine da radimo na Bio 4 kampusu, bio 4 tehnologije u blizini Torlaka što će našu zemlju da istakne ispred drugih zemalja i to su stvari na kojima moramo da insistiramo i na dalje brzoj industrijalizaciji i reindustrijalizaciji i takođe na izgradnji puteva pruga i svega drugog", rekao je Vučić.

Na proslavi desetogodišnjice kineske Inicijative pojasa i puta, ambicioznog projekta za ekonomsko povezivanje Kine sa ostatkom sveta, Srbija je potpisala i Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, što između ostalog podrazumeva i ukidanje carine.

Potpisivanje sporazuma prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, znači ukidanje taksi koje su veoma visoke, na srpsku jabuku, šljivu, breskvu i sojino ulje, jer nam je to, kako kaže, jedan od najprodavanijih proizvoda. Korist će, dodaje, imati i proizvođači meda.

"Što se vina tiče, ići će se u potpunosti bez carine u narednih pet godina, ali se to postepeno smanjuje po 20 odsto se spušta carina svake godine u narednih pet godina kada se dolazi do potpuno bescarinskog izvoza naših vina u Kinu", rekao je Vučić. 

Gradiće se i novi putevi, među kojima je i auto-put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad.

"Ukupna vrednost ovih ugovora biće između 3,5 do 4 milijarde evra, a gradimo skoro 300 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica", rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. 

Dogovorena je i dalja saradnja na razvoju Srpsko kineskog industrijskog parka "Mihajlo Pupin"  i modernizacija fiksne mreže Telekom Srbija.

Kineski ambasador u Srbiji Li Ming kaže da privredna i trgovinska Srbije i Kine uživa solidan temelj i ogroman potencijal koji će poslužiti kao čvrsta osnova za buduću saradnju. 

"Moramo ojačati međuvladinu saradnju i ubrizgati novi impuls u političke komunikacije, zato mislim da je od velike važnosti da naše dve zemlje sprovode nove razgovore i pokušaje u vezi sa liberalizacijom i olakšavanjem trgovine", rekao je kineski ambasador. 

Govoreći o rezultatima inicijative u Srbiji, Mitić je naveo da je benefit koji donosi "Pojas i put" ogroman i da je Kina postala jedan od najvećih investitora u Srbiji, najveći u poslednje dve godine i jedan od najvećih izvoznika iz Srbije.

Kritični tonovi sa Zapada, osporavanja i najave povlačenja

Na pitanje koliko je Kina veći kreditor nego investitor budući da mnogi vide prezaduženost zemalja, poput Zimbabvea, Mitić je naveo da postoji osporavanje kineske incijative već nekoliko godina. 

"Činjenica je da ima puno mišljenja, a vrlo malo dokaza o tome. Jedan od ključnih dokaza je navodno bila luka Hamantota na Šrilanki, koja je bila eklatantan primer koji se provlačio kroz institucije, tink-tenkove i raze kritične tonove na zapadu po pitanju kineskih investicija i tih dužničkih zamki", kaže Mitić. 

On je naveo da se na primeru te luke pokazalo da nije baš tako kao što se predstavljalo i da su razlozi za zaduženosti Šrilanke bili potpuno drugačiji, i to u vezi sa problemom da se zaduže kod nekih drugih kreditora i da deo duga koji su imali prema Kini nije bio viši od 10 odsto. 

"Taj slučaj je stavljen ad akta", dodao je Mitić. 

Navodeći da postoji osporavanje "Pojasa i puta", Mitić je naveo da su zapadnoevropske države potcenile tu inicijativu i tvrdile da se ništa od toga neće realizovati. 

"Kako je Kina krenula u tu realizaciju, počevši od 2015, 2016, 2017. godine, krenulo je sve snažnije osporavanje, da bi u poslednjih nekoliko godina došli do konkretnog pritiska da pojedine države koje učestvuju u projektu razmisle i da se eventualno povuku iz projekta", rekao je Mitić. 

Upitan o najavi Italije da se povuče iz incijative "Pojas i put", Mitić je rekao da je Italija ušla u inicijativu tek 2019. godine i da je to bilo iznenađenje s obzirom na to da je Italija članica G7. 

"Činjenica je da su ušli u jednom vrlo teškom trenutku, neposredno pred pandemiju kovida, i da nisu mogli da u prve dve godine imaju neke rezultate. U međuvremenu, G7 je na samitu 2022. doneo odluku o stvaranju jedne incijative koja se zove partnerstvo za globalne investicije i infrastrukturu koje je pandan i rivalski projekat Pojasu i putu. Zemlje G7 trenutno rade na tom projektu, u velikom su zaostatku u odnosu na Pojas i put i zbog toga me ne čudi što je Italija koja je članica G7, najavila da neće produžiti ugovor koji ističe krajem ove godine", kaže Mitić

Komentari (0)

Biznis