Evropa

Mlaka reakcija Pekinga na najavu izlaska Italije iz inicijative Pojas i put, stručnjaci veruju da saradnja ipak ostaje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

20:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska premijerka Đorđa Meloni u razgovoru sa kineskim premijerom Lijem Ćijangom na nedavno održanom samitu Grupe 20 u Nju Delhiju nagovestila je da Rim planira da se povuče iz kineske inicijative Pojas i put. Međutim, italijanski list "Korijere dela sera" navodi da će Rim ipak zadržati strateško partnerstvo sa Kinom.

Italija se kao jedina članica G7 pridružila projektu Pojas i put 2019. godine, ali je od tada njen trgovinski deficit sa Kinom udvostručen.

Dok Peking pokušava da odvrati Rim od ove namere, italijanski mediji navode da će se Italija prikloniti projektu koji je alternativa kineskoj inicijativi, a kojim Sjedinjene Američke Države žele da povežu Evropu i Indiju preko Bliskog istoka.

"Postoje evropske nacije koje poslednjih godina nisu bile deo Pojasa i puta, ali su mogle da postignu više povoljnih odnosa sa Kinom nego što je to ponekad uspevalo Italiji", rekla je Đorđa Meloni.

Ona je kineskom kolegi stavila do znanja da odluka Rima nije diktirana iz SAD i da ovo ne znači kraj saradnje Italije i Kine, nudeći u zamenu obnovu sporazuma o strateškom partnerstvu.

"Kina i Italija su i drevne civilizacije i početne i krajnje tačke Puta svile. Smatramo da Kina i Italija treba da dalje produbljuju praktičnu saradnju u različitim oblastima, promovišu sveobuhvatno strateško partnerstvo i ostvaruju veći razvoj", navela je Mao Ning, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Novi put svile Kina je pokrenula pre deset godina. U više od 3.000 projekata uloženo je skoro 1.000 milijardi dolara, a trgovinska razmena između Kine i učesnica inicijative iz 2013. godine, udvostručena je na dve hiljade milijardi dolara.

Ipak, u promenjenim geopolitičkim okolnostima, sve je više straha Zapada od širenja kineskog uticaja na Starom kontinentu, a mnogi smatraju i da kineski krediti više nisu povoljni.

Vladisavljev: Odluka Italije u skladu sa kursom EU prema Kini

Euronews

Ova najava Italije u skladu je sa generalnom trajektorijom odnosa koje Evropa želi da uspostavi sa Pekingom, ocenio je za Euronews Srbija Stefan Vladisavljev, programski koordinator Fondacije Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

"To je neka vrsta rasparivanja, što je pominjala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje. Ovo je malo drugačije od SAD, koje žele da preseku svaku zavisnost od Kine, dok je Evropa i dalje svesna da mora da postoji saradnja", rekao je Vladisavljev.

Francuska i Nemačka se, dodaje, percipiraju kao glavni partneri kineske ekonomije, jer sa jedne strane odatle najviše proizvoda odlazi u Kinu, a sa druge i roba iz Kine tamo najviše odlazi. 

Italija je jedina članica G7 koja je deo ove inicijative, a reakcija Kine je, može se reći, bila dosta blaga. Vladisavljev ističe da se neće mnogo promeniti ako Italija istupi iz inicijative Pojas i put, jer brojke koje su proistekle iz sporazuma do sada, nisu promenile mnogo odnos u korist Italije.

"Presudio je nedostatak stranih direktnih investicija. Italija je prošla u poslednjih deset godina kroz dve recesije, i mora da nađe investotore. Iz Kine je prošle godine stiglo 120 miliona investicija, od čega nisu imali mnogo koristi. Kina, međutim, ima simbolički gubitak - gubi se članica G7, i možda je pametnije zadržati političke odnose nego stvarati još jednu zemlju koja nije blizak partner", dodao je on.

Motivacija Italije za izlazak iz inicijative je, pored ovoga, i težnja za uspostavljanjem unificirane evropske politike prema Kini, kaže Vladisavljev.

"Evropski lideri razmišljaju o tome kako smanjiti rizike koji vrebaju od saradnje sa Kinom. SAD će sigurno pokušati da budu konkurenti Kini u svetskoj ekonomiji, a sa druge strane videli smo da se Kina širi ka jugu, i očekuje se još jasnija politika EU u smislu distanciranja ali i očuvanja odnosa, kao što to radi Italija u ovom trenutku", zaključio je sagovornik Euronews Srbije.

Komentari (0)

Evropa