Evropa

Lajen i Meloni idu na ostrvo Lampeduza zbog krize sa migrantima

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

15:38

Lajen i Meloni idu na ostrvo Lampeduza zbog krize sa migrantima
Lajen i Meloni idu na ostrvo Lampeduza zbog krize sa migrantima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i italijanska premijerka Đorđa Meloni trebalo bi da posete ostrvo Lampeduzu ovog vikenda, rekli su danas izvori iz EU za novinsku agenciju ANSA.

Meloni je pozvala Fon der Lajen da poseti Lampeduzu, najjužniji vrh Italije, kako bi se uverila u razmere vanredne situacije sa migrantima. Meloni je u video poruci u petak saopštila da je Italija pod "neodrživim pritiskom" zbog velikog broja migrantskih brodova koji stižu iz severne Afrike na Lampeduzu.

Premijerka je takođe rekla da će njena vlada doneti mere za rešavanje vanrednog stanja na sednici vlade u ponedeljak.

Ona je dodala da je pisala predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu tražeći da se pitanje migranata nađe na dnevnom redu oktobarskog samita EU, rekavši da će zatražiti evropsku pomorsku misiju da zaustavi isplovljavanje brodova migranata.

Na italijanskom ostrvu Lampeduza danas je održan protest lokalnog stanovništva koji je predvodio zamenik gradonačelnika Atilio Lučija, a povod je vest da bi na ostrvu u bivšoj vojnoj bazi moglo biti izgrađeno šatorsko naselje za migrante. Meštani su blokirali saobraćaj u glavnoj ulici tokom protesta, prenosi agencija Ansa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa