Evropa

Mateo Salvini i Marin Le Pen predstavili ujedinjeni front uoči izbora u EU 2024. godine

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

18/09/2023

-

11:01

Mateo Salvini i Marin Le Pen predstavili ujedinjeni front uoči izbora u EU 2024. godine
Mateo Salvini i Marin le Pen - Copyright Tanjug AP/Claudio Furlan/LaPresse via AP

veličina teksta

Aa Aa

Italjanski političar Mateo Salvini i njegova francuska koleginica Marin Le Pen potvrdili su svoj savez krajnje desnice uoči izbora za EU sledeće godine i istakli pristalicama svoju platrofmu protiv migracije, piše Euronews.

Govoreći na mitingu Severne lige u Pontidi, u nedelju, Salvini i Le Pen predstavili su ujedinjeni frogt protiv Evrope "migatornog potapanja". Takođe su se usredsedili na važnost "naroda" i "idenditeta" kao deo ranog početka prikupljanja podrške uoči evropskih izbora sledeće godine. 

Tanjug AP/Claudio Furlan/LaPresse via AP

 

"Mi branimo našu tradiciju, našu gastronomiju, naše identitete, pejzaže... branimo naše narode od poplave migranata", rekla je Le Pen misleći na hiljade migranata koji su stigli ove nedelje na italjijansko ostrvo Lampeduza.

Prema njenim rečima, Salvini je narod od migracija hvalio "briljantno, hrabrošću i drskošću, onda kada je imao moć da to učini. Kako je rekla u to vreme je cela Evropa gledala u Italiju sa divljenjem pred toliko odlučnosti  koju su pokazali Salvini i Liga.

"Čekamo da se taj trenutak vrati za Italiju, ali i za Francusku", rekla je Le Pen.

Le Pen je rekla i da je italijanska premijerka Đorđa Meloni bila primorana da učini ustupke Briselu po pitanju imigracije, kako bi mogla da pristupi fondovima iz plana oporavka EU namenjenim Italiji. Zbog toga je Le Pen zaključila da je glasanje za Salvinija i Ligu "pravi izbor, pa čak i jedini izbor" za Italiju.

Obraćajući se svojim pristalicama, Salvini je obećao da će učiniti sve što je "demokratski dozvoljeno" da zauzstavi takozvanu invaziju. 

Tanjug AP/Claudio Furlan/LaPresse via AP

 

Inače, ovaj skup realizovao se posle posete šefice Evropske komisje Ursule Von der Lajen italjianskom ostrvu Lampeduza koja ove godine beleži rekordan broj dolaska migranata, piše Euronews.

Italija se od početka godine suočava sa ogromnim prilivom migranata, a samo u toku jučerašnjeg dana na italijansko ostrvo Lampeduza pristiglo je 199 čamaca sa nekoliko hiljada migranata iz Afrike i Bliskog istoka.

Komentari (0)

Evropa