Biznis vesti

Misija MMF sutra počinje posetu Srbiji sastankom sa NBS

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

15:05

Misija MMF sutra počinje posetu Srbiji sastankom sa NBS
Misija MMF sutra počinje posetu Srbiji sastankom sa NBS - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Misija Međunarodnog monetarnog fonda sutra počinje zvaničnu posetu Srbiji, koja će trajati do 31 oktobra, i prvo će održati sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije. U NBS će sutra biti održan plenarni sastanak delegacija MMF i centralne banke Srbije, sa početkom u devet sati.

Delegaciju MMF predvodi šef Misije Donal Mekgetigan. Misija MMF sastaće se sa najvišim zvaničnicima Srbije i održati sastanake sa predstavnicima NBS, ministarstava za finansije, energetike, privrede, rad... Prethodna Misija MMF je došla u Srbiju u martu, što je bila prva revizija stendbaj aranžmana, koji traje ukupno 24 meseca.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji u decembru 2022. godine stendbaj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u, što je oko 1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko 2,4 milijarde evra.

Novi stendbaj aranžman predstavlja podršku dogovorenom ekonomskom programu Srbije u periodu od dve godine, a deo od ukupnog iznosa sredstava biće povučen tokom 2022. i 2023. godine, dok će se preostali deo tretirati kao sredstva iz predostrožnosti, saopštiloa je ranije NBS.

Komentari (0)

Biznis