Biznis vesti

"Čak i nama najbliže nuklearke su dovoljno daleko": Kako će Srbija biti spremnija da odgovori na nuklearni akcedent

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2023

-

16:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident, koji se sastoji od 33 merne stanice, stigao je u Srbiju i u toku su pripreme za njegov postavljanje. Novi sistem će omogućiti brže i pouzdanije obaveštavanje i informacije ne samo o tome da li je došlo do povećanja radioaktivnosti nego i koji je uzrok. Stručnjaci kažu da će Srbija sa novim sistemom biti spremnija da odgovori na nuklearni akcedent i moći će efikasnije da upotrebi svoje kapacitete u zaštiti stanovništva. 

Sistem bi trebalo da bude uspostavljen do kraja godine pošto su uređaji već stigli, a priprema lokacija je u toku. 

Sledi probni period, a od početka 2024. sistem će u potpunosti biti pušten u rad. 

U Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost kažu da su vodili računa o tome da nove merne stanice budu ravnomerno raspoređeno po celoj Srbiji. 

Ipak, kako navode, više pažnje se obratilo na pogranična područja, naročito prema Mađarskoj i Bugarskoj koje imaju nuklearne elektrane.

Kako će se unaprediti sistem

Srbija već ima sistem koji funkcioniše od 2007. ali on ima samo devet stanica za upozoravanje. 

"Sa nabavkom nove 33 stanice i te kako ćemo da unapredimo sistem. Međutim, nije samo u pitanju povećanje broja stanica nego i sistem komunikacije koji je brži i pouzdaniji između tih mernih stanica i Direktorata gde se vrši upravljanje i obrada i analiza podataka, zatim sistem obaveštavanja Direktorata da li je sve u redu ili nešto izlazi iz okvira uobičajenih vrednosti. Dobićemo brže, pouzdanije obaveštavanje i dobićemo i nove informacije iz sistema, dakle ne samo da li je došlo do povećanja radioaktivnosti nego i koji je uzrok toga", rekla je za Euronews Srbija Vedrana Vuletić iz Direktorata za radiocionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije. 

Ona je objasnila da Srbija novim sistemom dobija merne uređaje koje do sada nije imala, a koji mogu da pokazuju da li su u pitanju veštačke radioaktivne materije ili ipak samo povećanje usled prirodnih radioaktivnih materija. 

Vuletić je rekla da je cela Srbija pokrivena mernim stanicama. 

"Pošto Srbija nema nuklearne reaktore, gledali smo da bude ravnomerno raspoređeno po celoj Srbiji. Ipak, malo više pažnje smo obratili na pogranična područja, naročito ona prema Mađarskoj i Bugarskoj gde su nama najbliže nuklearne elektrane. Nijedno područje Srbije nismo ostavili da nema informacije o nivou radioaktivnosti", kaže Vuletić. 

Provere i analiza uzroka na daljinu  

Vuletić je objasnila da novi sistem omogućava da ne mora da se ide na lice mesta i provera, nego taj posao može daljinski da se uradi, što podrazumeva i analizu uzroka i druge informacije koje Direktorat dobija iz međunarodne zajednice. 

Ona kaže da je nedavno uz podršku Evropske komisije završen projekat koji se odnosio na uvođenje sistema za podršku prilikom odlučivanja u vanrednim događajima u nuklearnim akcidentima. 

"Već imamo jedan softver, program koji nam omogućava da radimo prognozu. Sada ovaj novi sistem samo to unapređuje, bićemo spremniji da odgovorimo na nuklearni akcident i moći ćemo efikasnije da upotrebimo kapacitete Republike Srbije u zaštiti stanovništva", rekla je Vuletić. 

Upitana o planiranim koracima nakon utvrđivanja pojačane radioaktivnosti, Vuletić kaže da bi prvo moralo da se utvrdi usled čega je došlo do povećanje radioaktivnosti jer može da bude prosto greška instrumenta.

"Prvo utvrdimo uzrok povećanja, radimo obradu i onda obaveštavamo prvo nadležne organe Srbije a odmah zatim i stanovništvo. Tom prilikom koristimo prvenstveno medije i preporučujemo stanovništvu da prati uputstva koja dobija od nadležnih organa. Panika je najveći neprijatelj i ne treba sprovoditi mere zaštite na svoju ruku jer mogu izazavati suprotne efekte od očekivanih. Čak i nama najbliže nuklearne elektrane su dovoljno daleko, te u Srbiji nije potrebna nikakva evakuacija u slučaju čak i velikih nuklearnih nesreća na nama bliskim nuklearnim elektranama", rekla je ona. 

Mere zaštite se, kako je navela Vuletić, prevashodno odnose na ograničavanje unosa kontaminirane hrane i vode, ali i istakla da za sve to treba poslušati savete i uputstva nadležnih organa. 

"Do sad je situacija kako treba i očekivana ali moramo da budemo spremni", rekla je Vuletić. 

Projekat koji se odnosi na sistem za rano upozoravanje na nuklearni ili radiološki akcident realizovan je uz pomoć i podršku EU kroz instrument EU za međunarodnu saradnju u oblasti nuklearne sigurnosti. 

"Kroz ovaj instrument smo već imali nekoliko projekata koji su značajno unapredili oblast nuklearne sigurnosti u Srbiji. Nadamo se da ćemo tu podršku imati i dalje", navela je Vuletić. 

Komentari (0)

Biznis