Biznis vesti

Poslovanje EPS-a dugo u fokusu: Državni organi jasni - privatizacije neće biti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2023

-

19:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslovanje Elektroprivrede Srbije već dugo je u fokusu javnosti. Polemika o načinu rešavanja problema upravljanja uvek je aktuelna, pa se često otvara pitanje - profesionalni državni menadžment ili privatizacija. Državni organi po ovom pitanju su jasni - privatizacije neće biti.

U decembru 2021. kriza u Elektroprivredi Srbije dostigla je vrhunac, što je došlo i do predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tadašnjem direktoru EPS-a Miloradu Grčiću poručio "Ne znam šta bih ti rekao Mićo, ne znam šta bih ti rekao, ali nije važno". 

Teško prebrođena zima i godine poslovanja sa gubicima doveli su do smene rukovodstva i dovođenja stranih stručnjaka koji su analizirali stanje u sektoru, ali i do polemike - profesionalni državni menadžment ili privatizacija. 

"Privatizacija apsolutno nije neophodna"

Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković nema dilemu oko pitanja privatizacije državnog giganta. 

"Privatizacija apsolutno nije neophodna jer i prošle godine i ove godine EPS je počeo da izvozi električnu energiju i ovu zimu čeka sa dovoljno rezervi i vode i uglja, tako da je najbitniji profesionalni menadžment i da se struka sluša" kaže za Euronews Srbija Putniković. 

Da privatizacija EPS-a nije opcija ni za državu, potvrdila je resorna ministarka Đedović - Handanović, koja kaže da se u saradnji sa MMF-om radi isključivo na restrukturiranju preduzeća.

"To je praktično jedna transformacija u smislu poboljšanja procesa rada, dakle da se sagledaju različita odeljenja ili funkcije kompanije. Da bi ih učinili boljim, naprednijim, modernijim", ukazuje ministarka energetike navodeći da nikakva namera nije postojala ni tada ni sada da se EPS privatizuje, već da je cilj poboljšanje poslovanja kompanije. 

Osim EPS-a koji je prošle godine imao gubitak oko 600 miliona evra, isti problem zbog visokih cena energenata imala je i Hrvatska elektroprivreda. Za predsednika Hrvatske stručne udruge za plin Dalibora Pudić takođe je važno da elektroprivreda bude u rukama države. 

"One kompanije koje su u vlasništvu države, to je kod nas HEP, oni su isporučivali struju po nižim cenama odlukama Vlade R. Hrvatske i akumulirali su gubitke u toj godini, a to su akumulirali nekim pređašnjim zaradama ili dokapitalizacijom od strane Vlade", zaključuje Pudić. 

Da se stanje u EPS-u polako popravlja govori i šestomesečni izveštaj za 2023 prema kojem je ostvarena neto dobit od oko 520 miliona evra. Međutim, do potpunog uvođenja reda moraće da se sačeka, jer prema rečima resorne ministarke, za sprovođenje plana restrukturiranja potrebno je i do 2 godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis