Biznis vesti

Rezultati poslovanja Kompanije Tesla u drugom kvartalu deset puta bolji nego lane

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2021

-

09:37

Rezultati poslovanja Kompanije Tesla u drugom kvartalu deset puta bolji nego lane
Rezultati poslovanja Kompanije Tesla u drugom kvartalu deset puta bolji nego lane - Copyright AP Photo/Eric Risberg

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Tesla je objavila na NJujorškoj berzi da je u drugom kvartalu 2021. prvi put ostvarila neto dobit iznad jedne milijarde dolara, što je deset puta više nego u istom periodu pre godinu dana.

Akcije proizvođača električnih automobila su, nakon objave rezultata poslovanja, porasle za oko dva procenta, posle oficijelnog radnog vremena Vol Strita, prenosi CNBC.

Kompanija je prijavila 1,14 milijardi dolara neto dobiti za drugo tromesečje, naspram 104 miliona dolara zabeleženih u istom periodu prošle godine. Zarada iznosi 1,45 dolara po akciji, što je znatno iznad prognoza analitičara koji su u anketi Refinitiva predviđali 98 centi po akciji.

U izveštajnom periodu, prihod Tesle je iznosio 11,96 milijardi dolara, dok su tržišni akteri predviđali 11,30 milijardi. Ukupan prihod automobilskog sektora iznosio je 10,21 milijardi dolara, a bruto marža od automobila dostigla je 28,4 procenta, što je više nego u bilo kojem od poslednja četiri kvartala.

Tanjug/AP/Matt Rourke

Ilon Mask, glavni izvršni direktor kompanije Tesla


Kompanija je već ranije izvestila da je ukupno proizvela 206.421 električnih vozila i isporučila 201.250 jedinica tokom kvartala završenog 30. juna 2021. Saopštila je i da je zabeležila 801 milion dolara prihoda u svom energetskom biznisu, koji obuhvata solarne fotonaponske sisteme i sisteme za skladištenje energije, što je porast za više od 60 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Mada Tesla ne otkriva koliko jedinica za skladištenje energije prodaje kvartalno, glavni izvršni direktor Ilon Mask je nedavno rekao da će, u najboljem slučaju, kompanija moći da proizvede samo 30.000 do 35.000 komada tokom tekućeg tromesečja, pripisujući krivicu za to nestašici čipova.

Prema izveštaju o poslovanju, u minulom kvartalu Tesla je zabeležio i 951 milion dolara od pružanja usluga,  u prodavnicama i servisnim centrima i iz drugih prihoda.

Preporuka za vas

Rađanje svemirskog turizma: Bogataši u trci vrednoj dve milijarde evra, nebo zaista više nije granica
Birokratija i građani protiv kompanije "Tesla" - kasni izgradnja prve evropske fabrike električnih automobila

Komentari (0)

Biznis