Život

Nutricionista i model u osmoj deceniji - majka prvog čoveka kompanije Tesla Ilona Maska

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2021

-

19:27

Nutricionista i model u osmoj deceniji - majka prvog čoveka kompanije Tesla Ilona Maska
Nutricionista i model u osmoj deceniji - majka prvog čoveka kompanije Tesla Ilona Maska - Copyright Evan Agostini/Invision/AP

veličina teksta

Aa Aa

Mej Mask, diplomirani nutricionista, bivša kanadska manekenKa, a danas i "senior model", majka je prvog čoveka kompanije Tesla, Ilona Maska.

Ona ima više od 460.000 pratilaca na društvenoj mreži Instagram, te je i dalje vrlo popularna među ljubiteljima sveta mode.

Rođena je 19. aprila 1948. godine u Regini u Kanadi. Ima sestru bliznakinju Kej, a osim njih, roditelji su imali još troje dece. Porodica se 1950. godine preselila u Južnu Afriku, u Pretoriju.

Završila je studije dijetetike na Univerzitetu "Orandž fri stejt" u Južnoj Africi, a kasnije je stekla zvanje magistra nutricionističkih nauka na Univerzitetu u Torontu.

Mej ima troje dece, sinove Ilona i Kimbala i ćerku Tosku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)

Njihovog oca Erola Maska, inženjera iz Južne Afrike, upoznala je tokom srednje škole. Erol joj se svideo zbog činjenice da je bio jedan od retkih koji je bio bolji od nje u matematici i prirodnim naukama. Međutim, njihova veza je bila burna i sastojala se iz konstantnih raskida i pomirenja.

Venčali su se 1970, a par se razveo devet godina kasnije. Pobegla je od supruga kada je imala 31 godinu jer ju je fizički i psihički zlostavljao.

Modelingom je počela da se bavi sa 15 godina, a onda je postala i svetski poznata manekenka. Bila je finalistkinja izbora za mis Južne Afrike 1969. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)

Imala je vrlo uspešnu karijeru, dok je odgajala troje dece. Kako je izjavila u intervjuu za "Forbs", u jednom trenutku je imala i pet poslova. U odgajanju dece, pomagala joj je sestra bliznakinja, Kej.

"Bila sam istraživač na Univerzitetu u Torontu. Dva puta nedeljno sam predavala na koledžu, a dva puta u agenciji za modele. Bila sam model i držala sam predavanja, a imala sam i sopstvenu agenciju", rekla je Mej.

Mej je poznata i kao najstarija ambasadorka brenda "CoverGirl", sa kojim je ugovor potpisala 2017. godine, učestvovala je u spotu pevačice Bijonse, bila deo modnih revija Njujorške nedelje mode, a krasila je i naslovne stranice najpoznatijih modnih magazina, piše "Njuzvik".

U jednom trenutku, kao uspešna poslovna žena, istakla se i po odbacivanju farbanja kose, jer je već deceniju prepoznatljiva po kratkoj, "srebrnoj" frizuri. To joj je dodatno donelo popularnost.

"Kada sam napunila 60 godina, odlučila sam da vidim koja boja je ispod farbe. Ofarbala sam kosu u svetlo plavu, a onda pustila da izraste, te je ošišala na kratko. I šta se desilo? Odjednom imam sve te setove fotografisanja i svima se to sviđa", izjavila je Mej Mask.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)

Ipak, kako je izjavila, njenu popularnost zasenio je sin Ilon.

"Bila sam poznata dok Ilon nije postao poznat", rekla je Mej Mask za "Njujork Tajms" 2016. godine.

Mask je ranije govorio da su njega najpre podigle knjige, pa onda roditelji, ali i sada ima punu podršku svoje majke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)

Ipak, iako je u osmoj deceniji, Mej Mask se odlično snalazi na društvenim mrežama gde sa svojim pratiocima deli fotografije i video snimke.

Pored Instagrama, ova dama vrlo je aktivna i na društvenoj mreži TikTok, koja je poslednnjih godinu dana stekla veliku popularnost, posebno među mladima.

Sudeći po broju pratilaca, Mej je veoma popularna među različitim populacijama. 

Komentari (0)

Magazin