Biznis vesti

Putin: Štampanje dolara utiče na globalnu ekonomiju

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2021

-

19:37

Putin: Štampanje dolara utiče na globalnu ekonomiju
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Štampanje više dolara za pokriće budžetskog deficita Sjedinjenih Država utiče na celokupnu svetsku ekonomiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, inflacija u SAD-u premašila je 5,0 odsto dok je targetirana stopa oko 2,0 procenta, a Sjedinjene Države dve godine zaredom, kako je rekao, prave budžet s deficitom od 15 odsto, prenosi agencija Tas.

"Dakle, oni pokrivaju ovaj deficit na račun čega? Na račun emisije dolara. Otuda potiče inflacija", rekao je Putin, otvarajući sastanak o ekonomskim pitanjima, na kojem učestvuju najviši ruski finansijski, ekonomski i monetarni zvaničnici.

Dodao je da to „naravno, utiče u potpunosti na čitavu svetsku ekonomiju, imajući u vidu značaj američke ekonomije za ceo svet i ulogu dolara kao najveće, najtraženije rezervne valute“.

Putin je pozvao učesnike sastanka da se fokusiraju na način na koji će ruska ekonomija prevazilaziti posledice pandemije koronavirusa.

"Vidimo da se globalni ekonomski oporavak nastavlja generalno po prilično visokim stopama, ali je ovaj proces vezan takođe za rizike od inflacije", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis