Biznis vesti

Vesić: Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji utrostručena od 2013.

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

14:28

Vesić: Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji utrostručena od 2013.
Vesić: Vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji utrostručena od 2013. - Copyright Euronews/Zlatica Radović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je danas na Fruškoj gori  Međunarodnu naučnu konferenciju iNDiS 2023. o graditeljstvu i tom prilikom istakao da je vrednost izvedenih građevinskih radova u 2022. godini bila 5,24 milijardi evra, što je trostruko više u odnosu na 2013. godinu.

Vesić je na otvaranju dvodnevne konferencije na Fruškoj Gori rekao da je, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u trećem kvartalu 2023. godine vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije porasla u tekućim cenama za 19,3 odsto u odnosu na treći kvartal prošle godine, dok je posmatrano u stalnim cenama ukupna vrednost građevinskih radova porasla 15,8 odsto.

Kako je rekao, na kraju 2013. godine doprinos građevinarstva srpskom bruto društvenom proizvodu iznosio je tri odsto, dok je prošle godine učešće građevinske industrije u bruto društvenom proizvodu naše zemlje iznosilo 5,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić je istakao da je godišnja vrednost izvedenih građevinskih radova skočila sa oko 1,6 milijardi evra ostvarenih u 2013. godini na 4,95 milijardi, koliko je iznosila u 2021, odnosno 5,24 milijardi evra u 2022. godini, te dodao da je reč o porastu od 3,2 puta. On je podsetio na opredeljenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade da se sistemski radi na unapređenju ambijenta u kojem se odvija građevinska delatnost.

"Opredelili smo se za politiku ulaganja, podsticanja i finansiranja kapitalnih projekata”, rekao je Vesić i dodao da o uspešnosti te politike govore brojevi.

S tim u vezi, naveo je da je prošle godine, prvi put, bruto domaći proizvod Srbije premašio 60 milijardi evra, da se procenjuje da će ove godine porasti za 2,5 odsto, a sledeće za 3,5 procenta i dostići gotovo 70 milijardi evra.

Istakao je da će Srbija, samo iz republičkog budžeta, u kapitalne projekte uložiti 3,8 milijardi evra (452,3 milijarde dinara), a da su u budžetu za narednu godinu za te namene planirane rekordne četiri milijarde evra (467,5 milijardi dinara).

"Srbija nastavlja sa snažnom investicionom aktivnošću i to je naš odgovor na aktuelnu krizu, koji će nesumnjivo dati rezultate", rekao je Vesić i dodao da nove investicije znače više posla za privredu, više posla za arhitekte, geodete, građevinare.

Efikasnije izdavanje građevinskih dozvola

Kada je reč o merama za podsticanje građevinske industrije i poboljšanje institucionalnog i zakonodavnog okvira, ministar je posebno istakao izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji i rezultate koji su postignuti nakon njegovog usvajanja.

Naveo je da je novo zakonsko rešenje, između ostalog, omogućilo da budemo efikasniji u procesu izdavanja građevinskih i svih ostalih dozvola kroz unapređenje elektronskog sistema (CEOP), da se "otključa" veliki građevinski potencijal i lokacije za izgradnju ukidanjem zakona o konverziji uz naknadu određenoj kategoriji lica, uvodjenje novih, inovativnih koncepata u izgradnji ukazujući na značaj poštovanja principa energetske efikasnosti i zelene gradnje.

"Činimo sve da na adekvatan način odgovorimo na izazove sa kojima se susrećemo i da pomognemo građevinskoj industriji da nastavi svoj razvoj", rekao je Vesić i dodao da rast građevinarstva znači više posla za celokupnu privredu, nova radna mesta, više budžetski prihoda, veći bruto društveni proizvod Srbije i bolji životni standard građana.

Konferencija iNDiS ima tradiciju dugu 47 godina i mesto je okupljanja domaćih i inostranih istraživača i stručnjaka u cilju razmene iskustava i informacija u oblastima građevinarstva, arhitekture, geodezije i upravljanja rizikom od katastrofalnih događaja i požara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis