Biznis vesti

Skočila prodaja Ajfona, Eksplozivan rast kvartalnih prihoda Epla

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2021

-

09:55

Skočila prodaja Ajfona, Eksplozivan rast kvartalnih prihoda Epla
Skočila prodaja Ajfona, Eksplozivan rast kvartalnih prihoda Epla - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Američki tehnološki div Epl ostvario je u kvartalu april-jun 2021. godine rast ukupnih prihoda od 36,4 odsto na 81,43 milijarde dolara, čemu je najviše doprinela bolja prodaja ajftona od očekivane.


Prihodi Epla u trećem kvartalu kompanijske poslovne godine su daleko prevazišli očekivanja analitičara, koji su u anketi Reinitiva u proseku predviđali da će oni iznositi 73,30 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Prodaja ajfona skočila za 50 odsto

Rast prihoda je bio vođen skokom prodaje ajfona u minula tri meseca za gotovo 50 odsto međugodišnje na 39,6 milijardi dolara, pri čemu su potrošači najviše kupovali premijum verzije 5G ajfona. Prodaja ovih uređaja u Kini je porasla za 58 procenata na 14,76 milijardi dolara u kvartalu završenom 26. juna, naveli su čelnici Epla na video konferenciji posvećenoj izveštaju o poslovanju.

Eplova dobit u posmtranom tromesečju iznosila je 21,74 milijarde dolara, ili 1,30 dolara po akciji, što je takođe iznad procene od 1,01 dolara po akciji, prema podacima Refinitiva.

Globalna nestašica čipova, koja je pogodila prodaju Mekintoš (Mek) računara i ajpeda, počeće da utiče i na proizvodnju ajfona, rekli su čelnici kompanije prognozirajući usporavanje rasta prihoda.

Dodali su da će rast prihoda u tekućem, četvrtom kvartalu njihove fiskalne godine i dalje biti dvocifren ali manji od stope rasta od 36,4 procenta u upravo završenom trećem tromesečju, što je izazvalo pad cena Eplovih akcija na Vol Stritu.

Naime, po završetku Eplove video konferencije sa investitorima, akcije kompanije, čija se vrednost u poslednje oko tri godine više nego udvostručila na skoro 2,5 biliona dolara, pale su za 1,7 procenata na 144,24 dolara na trgovanju nakon isteka radnog vremena Njujorške berze.

Komentari (0)

Biznis